Скануй і купуй: у Швеції відкрився перший магазин без персоналу. ВІДЕО

— 1 березня 2016, 15:24

У ньому є базові продукти: молоко, хліб, цукор, консерви, памперси та решта того, що можна знайти у маленьких супермаркетах біля дому.

Мрія про нього з'явилася у власника і автора ідеї Роберта Ілліясона, коли однієї хаотичної пізньої ночі від мусив терміново шукати дитині їжу, пише Mashable.

39-річний IT-спеціаліст лишився вдома наодинці зі своїм голодним сином. Побачивши, що у холодильнику не лишилося жодної пляшечки, Роберт сів за кермо і їхав 20 хвилин із маленького містечка Вікен на півдні Швеції, аби знайти відкритий супермаркет.

Увесь цей час на задньому сидінні його машини кричав малюк.

Саме тоді він і вирішив відкрити свій цілодобовий магазин, де не працюватимуть касири чи продавці.

Фото newsinbrief.com

Відвідувачі можуть використати свої мобільні телефони, щоб відімкнути двері, і просканувати покупки.

Все, що потрібно зробити заздалегідь, – це зареєструватися на сайті і скачати мобільний додаток.

Рахунок за всі закупівлі, здійснені протягом місяця, клієнтові надсилають електронною поштою.

"Моя місія – розповсюдити ідею про такі магазини у селах і маленьких містечках. Неймовірно, що ніхто не подумав про це раніше", – зізнається програміст.

На прилавках немає цигарок чи ліків, через ризик пограбування. Продаж алкоголю у цілодобових магазинах у Швеції заборонено.

Підприємець сподівається, що заощадження від роботи без працівників допоможе невеличким містам повернутися до цивілізації.

Останніми десятиріччями великі супермаркети витіснили цілодобові магазини, однак вони знаходяться за багато кілометрів від житлових кварталів.

Нині чоловік сам приймає продукти і розкладає їх на полицях. Решта роботи лишається клієнтам.

Щоб запобігти крадіжкам, він встановив шість камер у приміщенні 45 квадратних метрів.

Також йому прийде повідомлення, якщо вхідні двері лишатимуться відчиненими довше, ніж 8 секунд. Або якщо хтось спробує відчинити їх силою.

"Я живу неподалік і завжди зможу прибігти з ломом", – сміється програміст. Однак зізнається, що з часу відкриття у січні лом йому ще не знадобився.

Проте літнім мешканцям міста буде важкувато познайомитися із новими технологіями і звикнути до самостійного магазину.

Фото ricardo/Flickr

Тому Роберт шукає інші рішення, які би відчиняли двері без додатку. Він припускає, що це може бути сканер для банківських карток.

Дивує і швидкість закупівель, які у містечках із чотирма тисячами жителів часто перетворюються на довгі теревені. Першим клієнтам вдалося впоратися зі своїм списком продуктів за хвилину.

Світ магазинів змінюються чи не щотижня. Наприкінці лютого принцеса Данії відкрила перший у світі магазин, де продають харчові відходи.

Перед цим Франція заборонила супермаркетам викидати їжу.

Реклама:

Головне сьогодні