Люди сліпо довіряють роботам в екстрених ситуаціях. ВІДЕО

— 2 березня 2016, 10:17

Американські інженери з університету штату Джорджія вирішили перевірити, чи справді у реальному житті люди бояться довіряти роботам, повідомляє The DailyMail.

Це перше подібне дослідження довіри між людьми та механізмами в екстрених ситуаціях.

Важко повірити, але вчені встановили: ми будемо довіряти машинам навіть тоді, коли наше життя раптово опиниться у небезпеці.

Волонтери, які зголосилися на психологічний експеримент, сліпо слідували інструкціям екстреного робота-гіда. Навіть тоді, коли він вже довів свою некомпетентність.

Деяких учасників попередили про несправність машини, але люди все одно виконували її вказівки.

"Схоже на те, що люди думають, ніби роботизовані системи знають про світ більше, ніж насправді. Ми впепнені, що вони ніколи не роблять помилок і не мають недоліків", – пояснив результати експерименту Алан Вагнер, головний інженер-дослідник Науково-технічного дослідницького інституту Джорджії.

Під час експерименту учасники виконували вказівки робота і йшли за вказаним напрямком і тоді, коли він міг завести їх у небезпеку, – звісно, якби це була справжня екстрена ситуація.

Робот – учасник експерименту. Фото Технологічного університету штату Джарджіа, США.

Як відбувався експеримент?

Групу із 42 волонтерів попросили стежити за вказівками яскравого різнокольорового робота, на якому був напис "екстрений гід".

Спочатку машина вела волонтерів до конференц-зали, де їх просили заповнити анкету про роботів і прочитати не пов’язану із темою досліду статтю у журналі. Людям не сказали про справжню мету експерименту.

У деяких випадках робот, яким керував невидимий дослідник, навмисне і демонстративно вів людину у неправильну кімнату і двічі їздив навкруги, перш ніж потрапити до конференц-зали.

Для деяких випадків робот взагалі зупинявся, і учасникові казали, що він зламався.

Потім кімнату сповнював штучний дим, ніби у приміщенні була пожежа.

Дослідники не очікували такого ефекту, але волонтери йшли за машиною, не зважаючи на те, як вона поводилася перед цим. Хоча логічним кроком було би піддати її справність сумніву.

Лише тоді, коли робот під час евакуації робив очевидні помилки, дехто з учасників піддавав сумніву обраний ним напрямок, але інші йшли за ним крізь темну кімнату, забиту меблями.

З цього приводу професор технічної школи Електроніки та комп’ютерної інженерії Джорджії Аянна Ховард зазначила: "Ми маємо переконатися, що наші роботи, призначені для ситуацій, котрі викликають у людей довіру, були спроектовані так, аби ця довіра слабшала, коли вона може зашкодити людині.

Реклама:

Головне сьогодні