Вчені наблизилися до відповіді на питання "Що таке життя?". Створили мініген

— 25 березня 2016, 10:40

Про це свідчать результати інноваційного дослідження проведеного групою вчених на чолі з ветераном-дослідником генома і синтетичного життя Крейгом Вентером, пише The Independent.

Дослідники вирізали гени з бактеріальної хромосоми Mycoplasma, поки не отримали мінімальний набір генів необхідних для життя і реплікації.

Вчені наблизилися до відповіді на питання "Що таке життя?". Фото lightsource/Depositphotos

Потім гени знову синтезували в одну нитку ДНК і "перезавантажили" у генетично порожню клітину, поки вона не відродилася ще раз.

Ця розробка базується на прориві 2010 року, коли доктору Вентеру і його соратнику Клайду Хатчінсону вдалося створити перший синтетичний мікроб з штучно виготовленої мікробної хромосоми від одного виду Mycoplasma.

Синтетична форма життя була названа JCVI-Syn-1,0, а останній мікроб – JCVI-Syn-3,0, що скорочено від J Craig Venter Institute в Сан-Дієго, штат Каліфорнія.

Відкриття має важливе значення для розуміння того, що потрібно для клітини. Фото yanlev/Depositphotos

Вчені зазначають, що це відкриття має важливе значення для розуміння того, що потрібно для клітини, щоб вижити самостійно, і як її гени можуть впливати на такі комерційно корисні функції як детоксикація промислових відходів або виробництво нових видів пластикових полімерів.

Надалі вчені збираються дослідити функції третини генів, що залишилася, для розуміння, що робить їх настільки критичними для життя.

Реклама:

Головне сьогодні