Український весільний рушник: як обрати та використовувати ®

— 31 березня 2016, 14:55

Вишитий український рушник у сучасному житті — не лише прикраса, а й обрядовий атрибут. Його використовують на весіллі: на церемонії реєстрації й обряді вінчання. Наші предки вірили, що вишитий рушник — це потужний оберіг.

Як дарувати рушник

Є прикмета, що подарований рушник призводить до сварки і розлуки. Щоб цього не сталося, варто дарувати два рушники, тобто символічну "пару". Українці здавна вважали, що парний подарунок зміцнює сім’ю, гармонізує стосунки.

Останнім часом поширилася традиція дарувати дітям рушники з нагоди закінчення школи. Такий подарунок є своєрідним благословенням, дороговказом, оберегом у дорослому житті.

Рушники і весільні традиції

На весільних рушниках домінантним є червоний колір — символ нерозривного кровного зв’язку, любові і роду. Іноді весільні вишиті рушники містять візерунки, виконані чорним кольором — це символ землі, багатства, урочистості. Дуже часто на обрядових весільних рушниках зображують символічне дерево роду у вигляді квітки, що проростає з вазону.

Важливо, щоб весільний рушник був виготовлений з одного шматка тканини, адже він символізує життєву дорогу подружньої пари. З цієї ж причини не можна вставляти у нього мережки, тасьма — вони символічно розрізають лінію долі.

Весільний рушник зберігається у новоствореній сім’ї протягом усього життя подружжя і часто передається у спадок нащадкам. Тому для весілля вибирають вишиті рушники ручної роботи. Це справжні витвори мистецтва, до того ж, багато людей вірять в обережну дію енергії майстрині-вишивальниці.

Якщо ви хочете дотримуватися давніх традицій при виборі рушника — зважайте на кольори, у яких виконана вишивка. Так, інтернет-магазин "Етнодім" не радить купувати рушники, вишиті неприродними, надто яскравими відтінками. Декоративний виріб і носій глибинного сакрального змісту — національний український рушник стане вишуканою прикрасою оселі молодят.

Реклама:

Головне сьогодні