Телескоп Хаббл проник у серце Чумацького шляху. Фото

— 1 квітня 2016, 11:34

Знімки розміщено на офіційному сайті NASA.

За винятком кількох блакитних зірок на передньому плані, усі решта – частина найбільшого і найщільнішого у нашій Галактиці зоряного скупчення Чумацького шляху.

Зірки розміщені настільки щільно, ніби між нами і нашим найближчим зоряним сусідом Альфа-Центаврою розмістилися мільйони наших Сонць.

У самому центрі нашої Галактики це скупчення зірок оточує центральну надмасивну чорну діру Чумацького шляху, маса якої дорівнює близько 4 мільйонам мас Сонця.

Для збільшення натисніть на фото. Фото NASA, ESA, and Hubble Heritage Team (STScI/AURA, Acknowledgment: T. Do, A.Ghez (UCLA), V. Bajaj (STScI)

На цьому фото вчені перетворили інфрачервоне світло, невидиме для очей людини, у кольори, які ми бачити можемо. Астрономи використали інфрачервоне випромінювання телескопу Хаббл, щоб проникнути крізь пил диску Галактики, який затемнює зоряний кластер.

Червоні зірки оточені всеохоплюючим пилом. На знімку видно силуети гранично щільних хмар газу і пилу, порівняно темних поряд із яскравими зірками на другому плані.

Ці хмари настільки щільні, що навіть інфрачервоні можливості Хаббла не змогли "розсіяти" їх на фото.

Для збільшення натисніть на фото. Фото NASA, ESA, and Hubble Heritage Team (STScI/AURA, Acknowledgment: T. Do, A.Ghez (UCLA), V. Bajaj (STScI)

"Гострий зір" телескопа дозволяє астрономам стежити за рухом зірок вже протягом чотирьох років.

Завдяки цій інформації науковцям вдалося дізнатися про важливі властивості зірок – зокрема, масу та структуру ядерного зіркового кластера.

Рух зірок також дозволяє робити припущення щодо того, як кластер сформувався.

Реклама:

Головне сьогодні