Тренування "морських котиків": українських військових навчать поєдинку під водою

— 12 квітня 2016, 14:22

Проект започаткувала група фахівців-водолазів та волонтери з благодійної організації People's Project.

Школу відкрито для того, аби підвищити кваліфікаційний рівень українських військових водолазів, забезпечити підрозділи сучасним спорядженням, допомогти відновити систему підготовки, яка, за словами волонтерів, нині є слабкою.

"Наразі в Україні майже відсутня системна підготовка військових водолазів, чинна нормативна база застаріла, забезпечують водолазні підрозділи технікою та спорядженням епізодично. Тренування особового складу до належного рівня проводять у підрозділах, використовуючи обмежені ресурси. Бракує всього — спорядження, досвідчених викладачів", — вважають активісти, які й започаткували новий навчальний курс.

Перший курс навчання проведуть на базі Маріупольського загону морської охорони, з водолазами групи спеціальних дій на воді — в акваторії Азовського моря та у басейні "Нептун".

Фото People's Project

Навчальні збори триватимуть три тижні.

ВІДЕО ДНЯ

Проект також передбачає закупівлю водолазного спорядження — шести повних комплектів з відкритою схемою дихання, а також обладнання для самостійних занять з акватлону.

Фото People's Project

"Кваліфікаційні вимоги до водолазів високі. Окрім міцного здоров'я, гнучкого розуму, врівноваженості, потрібні ще й натренованість, високий рівень знань, навички командної роботи. Базова підготовка водолаза — це навички, закріплені на рівні рефлексів, які дозволяють комфортно почуватися у чужому для людини середовищі, правильно поводитися в аварійних ситуаціях, виконати небезпечну задачу і при цьому зберегти життя та здоров'я", — розповідають волонтери.

Фото People's Project

Перших студентів навчатимуть базовому курсу акватлону (це підводний поєдинок суперників із затримкою дихання або з водолазним спорядженням. Виховує психологічну стійкість до екстремальних ситуацій під водою), а також корабельним водолазним роботам та основам протидиверсійної охорони (підводне орієнтування, теоретичні заняття з мінно-вибухової підготовки).

Всі інструктори школи є волонтерами. Проживання, харчування і транспорт інструкторів забезпечить маріупольський загін. Навчальне водолазне спорядження, посібники, макети мінно-вибухових пристроїв надає інструкторська група.

Змагання з акватлону. Фото People's Project

Нині військові водолази працюють у спеціальних підрозділах розвідників в СБУ, ВМС, у загонах протидиверсійної охорони портів, у рятувальних загонах Військово-Морських сил України. Є також водолази інженерних військ ЗСУ, котрі займаються підводним розмінуванням в зоні АТО, а також фахівці Державної служби з надзвичайних ситуацій.

Охочі допомогти проекту можуть зробити це тут.

Реклама:

Головне сьогодні