Так далеко ми не літали: Хокінг і Цукерберг спрямують нано-ракети до Альфа Центаври

— 13 квітня 2016, 13:46

Ідея найамбітнішого проекту вивчення космосу належить Стівену Хокінгу, Марку Цукербергу, Юрію Мілнеру та команді вчених.

Нано-корабель полетить глибоко у космос, щоб дослідити найвіддаленіші його закутки, які людина ще ніколи не бачила.

Проект може розкрити секрети всесвіту та дозволить людям фотографувати ті його області, де, можливо, також існує життя.

Таку заяву 12 квітня зробили інтернет-інвестор Юрій Мілнер і Стівен Хокінг у Нью-Йоркській обсерваторії One World, повідомляє The Independent.

Професор Хокінг заявив: "Унікальними нас робить те, що ми можемо вийти за межі можливого. Гравітація приклеїла нас до Землі, але ж я щойно злітав в Америку. Як нам подолати свої кордони? За допомогою нашого розуму і машин".

Стівен Хокінг вірить у нано-кораблі, які досягнуть зоряної системи Альфа Центавра. Фото iflscience.com

"Межа, яка нині нас обмежує — це величезна відстань між нами і зірками. Але тепер ми можемо подолати її світловими пучками, легкими вітрилами і найлегшим кораблем, який коли-небудь було побудовано. Сьогодні ми зобов'язуємося здійснити цей значний стрибок у космос, бо ми — люди, і наша природа — літати", — додав відомий фізик-теоретик і популяризатор науки.

Грандіозний проект має назву Starshot ("Постріл до зірок"). Вчені сподіваються надіслати крихітних роботів до зіркової системи Альфа Центавра, тобто за 25 трильйонів миль (40 трильйонів кілометрів) від Землі.

Дістатися туди звичайним шляхом означає летіти 30 тисяч років — однак автори проекту мають надію на політ тривалістю усього 20 років.

Вчені припускають, що у системі Альфа Центавра може бути планета, схожа на Землю. Вони також гадають, що космічне тіло має знаходитись у "населеній зоні".

Нано-апарат зможе сфотографувати потенційні ознаки життя. Його вага буде на рівні одного граму, повідомив Юрій Мілнер.

Він навіть показав протитоп ракети, який помістився між двома пальцями руки.

Він також розповів, що апарат матиме "вітрила", котрі рухатимуться завдяки світловому променю (лазеру). Така конструкція дозволить йому літати зі швидкістю 20% від швидкості світла (100 мільйонів миль на годину).

Винахідники очікують, що корабель зможе надіслати на Землю фото можливих планет та інші наукові дані.

Крихітні ракети — це мікрокомп'ютери, вмонтовані на пластини, схожі на вафлі. Усі необхідні частини — камери, апарат керування, навігаційне обладнання та джерела живлення будуть вмонтовані у пластину, котра стане повнофункціональним космічним зондом.

Пізніше про ініціативу висловився засновник Facebook Марк Цукерберг. Він написав, що "радий підтримати її і допомогти людству дістатись до зірок". А ще Цукерберг вважає, що пошук планет із водою, де людина змогла б жити, вкрай важливий. І, цілком ймовірно, такі планети знайдуться у системі Альфа Центавра.

Але доки апарати будуть побудовані, на Землі необхідно сконструювати світловий проектор, який надасть імпульсу ракеті, та "материнський корабель", котрий віднесе усе це у космос і запустить у політ.

Поки весь проект і зяава Хокінга та Міллера звучать як сторінка з науково-фантастичної книжки. Однак рівень науки нині дозволяє спроектувати нано-комп'ютер і нано-вітрила, які рухатимуться завдяки світловому імпульсу.

Як повідомляє The Daily Mail, орієнтовна вартість проекту — 100 мільйонів доларів.

Реклама:

Головне сьогодні