У Японії працівники все частіше помирають від понаднормової роботи

— 5 квітня 2016, 11:24

Цей феномен називають "каросі", і раніше його асоціювали лише зі смертю чоловіків, однак нині він все значніше впливає на молодих працівників та жінок, повідомляє американський телеканал CNBC із посиланням на Reuters.

Тим часом попит на робочу силу у Японії нині становить 1,28 робочих місць на одного апліканта, і є найвищим з 1991 року.

Така ситуація мала б допомогти прем'єр-міністрові країни Шінзо Абе залучити більше людей до роботи, щоб протистояти тенденції скорочення популяції.

Однак недотримання трудового законодавства призводить до того, що деякі підприємства просто "витискають" більше зі своїх співробітників, іноді з трагічними наслідками.

Скарги на компенсацію за каросі минулого року зросли до рекордного показника: 1456 випадків на рік.

Пасажири метро у Токіо їдуть на роботу. Фото mimagazine.net

Такі дані наводить Міністерство праці. Ці випадки стосуються медичної сфери, соціальних служб, морських перевезень та будівництва, кожна з яких відчуває нестачу робочої сили.

Генеральний секретар Національної ради захисту жертв каросі стверджує, що справжня кількість випадків разів у 10 більша, але влада не хоче визнавати їх усі.

"Уряд проводить симпозіуми та випускає постери про цю проблему, однак усе це — пропаганда", — вважає правозахисник.

Справжня проблема, на його думку, це скорочення кількості робочих годин, але уряд робить недостатньо у цьому напрямку.

Юристи, які ведуть справи випадків каросі з 1980-х років, кажуть, що раніше 95% нещасних випадків припадали на чоловіків середнього віку із класу так званих "білих комірців", нині ж 20% потерпілих — жінки.

У Японії немає офіційного обмеження тривалості робочого дня.

Стюардеси в аеропорту Саппоро Окадама, Японія. Фото Miki Yoshihito / Flickr

Міністерство праці розрізняє два види каросі: смерть від серцево-судинних захворювань через надмірну кількість роботи та "самогубство", спричинене розумовим і психічним стресом через роботу.

Смерть від кардіоваскулярних проблем вважається саме каросі, якщо людина працювала 100 годин понад норму за місяць, який передував смерті, чи 80 годин у кожен із попередніх двох чи більше місяців за останні півроку.

Смерть кваліфікують як "самогубство", якщо людина витратила на роботу 160 понаднормових годин протягом місяця чи 100 годин понад норму три місяці поспіль.

Основними причинами каросі вважають інсульт та інфаркт на фоні стресу. Така смерть найчастіше є миттєвою.

У 2000 році смерть прем'єр-міністра Кейдзо Обуті також була кваліфікована як каросі, адже протягом 20 місяців на посаді він працював по 12 годин щодня і мав усього 3 вихідні за весь період.

Реклама:

Головне сьогодні