Студент винайшов пляшки з водоростей, які розкладаються

— 8 квітня 2016, 12:00

Він представив готовий прототип ємності з перероблених водоростей.

Щойно рідина у такій пляшці закінчується, вона починає швидко розкладатися, не завдаючи шкоди навколишньому середовищу, пише науково-популярний портал Naked Science.

"Її можна просто з'їсти, якщо вам подобається грубий смак "морського" холодцю. Справді, його важко описати. Я б сказав, це як желе з водоростей, не думаю, що хто-небудь у житті стикався з таким смаком", — каже винахідник.

Агар-агар — суміш складних полісахаридів, котрі отримують із червоних і бурих водоростей. Ними багатий Світовий океан. Цей "щільний холодець" широко використовують як тверде поживне середовище для вирощування мікроорганізмів, але значно частіше — у харчовій промисловості.

Нешкідлива харчова добавка Е406 входить до складу багатьох сортів мармеладу і зефіру, пастили і суфле, джемів і морозива.

Пляшки з водоростей. Фото dezeen.com

За задумом Арі Йонссона, змішуючи порошок сухого препарату з водою, можна отримати густу, желеподібну субстанцію потрібної форми. Втім, вона не досить стійка сама по собі, і зберігає форму, доки її підтримує і наповнює рідина.

Щойно пляшка спустошена, вона швидко деформується, зменшується у розмірах і за тижні й місяці розкладається у природних умовах.

Вода в такій пляшці нібито безпечна і, за твердженням автора, має лише дещо солонуватий присмак від водоростей. Але навіть сам Йонссон визнає, що агар-агар, можливо, не ідеальний матеріал для пляшок майбутнього.

"Можливо, це підштовхне нас до того, щоб по-новому поглянути на рішення наших проблем", — говорить Арі Йонссон.

Реклама:

Головне сьогодні