Що виростив, те й з'їв: у берлінському супермаркеті влаштували ферму

23
8 квітня 2016

Ферма має вигляд вертикальних ящиків із прозорими стінами, повідомляє Mashable.

Стартап назвали Infarm. Свіжі місцеві трави ростуть тут 365 днів на рік.

Компанія-розробник боксів каже, що вони дуже ефективні, тож їх можуть дозволити собі навіть невеличкі магазини.

Рослини зростають не на ґрунті, а на гідропонній основі, тобто під ними є шар води, збагачений поживними речовинами і киснем. Угорі розташовано LED-світильники, які імітують сонячне світло.

Фото Infarm

Infarm також використовує мікросенсори, котрі передають дані щодо того, чи умови у боксі є прийнятними для рослин.

Засновник і керівник компанії Ереш Галонська розповідає, що подорожував світом, аби побувати у тих спільнотах, де живуть за правилом "що виростив, те й їстимеш". Відтоді цей девіз став частиною його життя.

"Я дізнався, що вирощувати їжу — це потужний і природній досвід. Коли вживаєш справді свіжі овочі, ти миттєво розумієш, наскільки вони смачніші та здоровіші, ніж решта з вирощеного. Коли я повернувся до своєї квартири у місті, відчуття свободи і свіжості дуже швидко зникло через урбаністичний хаос навколо. Я прагнув знайти шматочок землі", — каже підприємець.

Потім він вирішив звернутися до методу гідропоніки.

Фото Infarm

Галонська подивився уроки на YouTube, побудував гідропонну систему труб у своїй вітальні, яка вже за місяць стала "джунглями зі смачними овочами".

"У Берліні саме був лютий, надворі було холодно й сніжно, а всередині у мене були овочі", —втішається чоловік.

Тепер він сподівається спричинити революцію "міських вертикальних ферм".

Фото Infarm

У 2013 році схожий експеримент зробила американська мережа супермаркетів Whole Foods, розташувавши город на даху магазинів у Брукліні та в інший районах Нью-Йорка.

Увесь рік мережа вирощує овочі без пестицидів.

powered by lun.ua