Український літак для Марсу пройшов до півфіналу хакатону NASA

— 11 травня 2016, 12:42

Нині триває голосування за перелік п'яти найкращих команд із 25-ти напівфіналістів, повідомляє Platfor.ma.

Проект Mars Hopper пройшов до півфіналу, випередивши понад сотню інших.

Голосування відбувається у категорії "Вибір людей", лідерами є українці та македонці, які і борються за перемогу.

Проголосувати за проект українських розробників можна тут. Голосування буде відкритим лише чотири дні — до 15 травня.

Для моделювання літака українські розробники використали принцип пересування коників-стрибунців. Замість палива команда запропонувала використовувати замерзлий СО2 з полярних шапок Марсу.

Як розповіли розробники, за допомогою реактивних прискорювачів літальний апарат піднімається над поверхнею. Потім розкриваються крила, завдяки чому він може пролетіти довше. При посадці Mars Hopper одночасно збирає сухий лід, який дозволить зробити наступні стрибки.

За оцінками розробників, для подібної системи на Марсі потрібні незначні обсяги палива. При цьому технології, необхідні для його створення, вже існують і успішно використовуються в космонавтиці.

Андрій Музиченко із української команди проекту Mars Hopper на хакатоні NASA SpaceApps Challange у Києві. Фото з Facebook Олександра Буткалюка

Над розробкою працювали інженер Павло Правдюков, дизайнер, підприємець та інженер-механік Олександр Буткалюк, генератор ідей і студентка ліцею Софія Буткалюк, хімік та автор 3D-моделі і комп'ютерної симуляції Микола Денисенко, студент КПІ та автор фізичних розрахунків В'ячеслав Осауленко, програміст Ілля Рубінський, інженер обладнання Андрій Музиченко.

Уся команда розробників проекту Mars Hopper, який бере участь у всесвітньому хакатоні NASA SpaceApps Challange. Фото з Facebook Олександра Буткалюка (праворуч)

Хакатон NASA Space Apps Challenge – 2016 тривав 48 годин: з 22 до 24 квітня.

Цей захід проводиться з 2012 року під егідою Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (США), проте в Україні конкурс було організовано вперше.

Тематика завдань була запропонована NASA і присвячена актуальним проблемам: аеронавтика, космічна станція, Сонячна система та простір поза нею, подорож на Марс, космічна технологія, Земля.

[L]Одночасно Міжнародний конкурс проводився в 170 країнах світу, 35 з яких вели онлайн-трансляцію заходу. За правилами хакатону, учасники протягом 48 годин вирішували завдання та готувались до захисту своїх проектів.

Раніше повідомлялося, що до складу українського журі увійдуть Леонід Каденюк, Клим Чюрюмов і Анатолій Відьмаченко, а також ментори з різних областей.

До фіналу українського етапу хакатону потрапив проект команди Житомирського військового інституту імені Корольова. Розробники з військового інституту представили проект DronProtect у номінації "Don’t Crash My Drone" ("Не розбий мій дрон").

Як писало видання ain.ua, ще одним українським проектом, який потрапив до фіналу Space Apps Challenge, став стартап київських розробників Avision Robotics. Це логістична платформа для трафік-менеджменту безпілотників, яка дозволяє дронам літати у повітрі без зіткнень, обираючи безпечні маршрути.

Реклама:

Головне сьогодні