Серед українських студентів "бюджетників" більше. У "контрактників" переважають медики

— 11 травня 2016, 18:32

Про це йдеться у дослідженні аналітичного центру CEDOS, опублікованому на порталі Вища освіта.

"У 2013 році частка зарахованих на бюджет денної форми впала до 50%, проте остання вступна кампанія показала значну перевагу бюджетної форми (62%) в порівнянні з контрактною (38%)", — визначили автори дослідження.

За даними аналітиків, минулого року 5 тисяч місць "державного замовлення" взагалі не були зайняті.

Джерело: ЄДЕБО (Державного освітнього електронного реєстру). * Без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя та частини зони проведення антитерористичної операції.

"Кількість зарахованих на бюджет могла бути ще більшою, адже станом на 17 серпня 2015 року залишалося майже 5 тисяч місць так званого невиконаного державного замовлення. Низька якість середньої освіти з математики та предметів природничого циклу (і, відповідно, низькі результати ЗНО), а також брак необхідного обладнання у більшості технічних університетів зумовили низький попит серед абітурієнтів і "невиконання" 3,2 тис. місць держзамовлення у галузі інженерії та 0,3 тис. місць в ІТ", — йдеться у звіті.

Цікаво, що контрактна форма навчання найбільш розповсюджена у медичних вишах (60% контракт і 40% — бюджет).

Джерело: ЄДЕБО (Державного освітнього електронного реєстру). Галузі об’єднані за МСКО‑2011. IT виокремлена від природничих наук та математики.

"Традиційно контрактна форма оплати переважає у суспільних науках, галузях послуг та охорони здоров’я. Натомість переважно за бюджетні кошти навчаються на програмах з інженерії, ІТ, природничих, фізико-математичних та педагогічних наук. Майже порівну зараховано контрактників та бюджетників у гуманітарних науках", — коментують автори дослідження.

Цього і минулого року бюджетників в Україні побільшало. Фото monkeybusiness/Depositphotos

Загалом зібрані дані свідчать, що минулого і позаминулого року кількість бюджетників перевищила число "платних" студентів.

Щоб побачити, як могла вплинути народжуваність на кількість можливих абітурієнтів у період з 2012 по 2015 рік, дослідники проаналізували дані Державної служби статистики і впевнилися, що "у цей період різкого спаду народжуваності, який міг би значно вплинути на кількість абітурієнтів, не було".

Джерело: Державна служба статистики України

Серед факторів, котрі могли б вплинути на зменшення кількості студентів-контрактників в українських вишах за останні два роки, статистика виділяє зниження платоспроможності населення у зв'язку з кризовими явищами в країні, зменшення кількості абітурієнтів у межах 10% за рахунок зменшення народжуваності та збільшення кількості осіб, які обирають закордонні університети для навчання.

"Головною причиною того, що українці стали менше платно навчатись в університетах, є погіршення їхніх фінансових можливостей. Інші ж фактори не могли значно вплинути на цей процес, у тому числі і демографічні показники", — підсумували фахівці.

Реклама:

Головне сьогодні