Рекордна спека: експертів NASA вразили температури квітня

— 16 травня 2016, 11:14

Однак важливо й інше: квітень став уже шостим місяцем поспіль, коли температура на понад 1% перевищує середні показники, зафіксовані у період з 1951 до 1980 року, повідомляє The Independent.

Початок 2016 року приніс планеті і людству рекордно теплі температури: кожень місяць б’є рекорди 130-річної давності.

Фахівці очікують, що нові дані від Національної океанічної та атмосферної наглядової влади США також свідчитимуть про те, що останні 12 місяців перевищили середні температурні показники.

Так наша планета нагрілася у квітні. Інфографіка NASA

"Тенденція лякає. Нині ми опинилися у ситуації, коли не знаємо, що трапиться далі. Ми прогнозували, що ефект Ель Ніньйо впливатиме на температури, однак такого стрибка ніхто не очікував", — розповів метеоролог Ерік Холтхаус.

[L]Ефектом Ель Ніньйо називають коливання температури поверхневого шару води в екваторіальній частині Тихого океану, яке значно впливає на клімат планети.

ВІДЕО ДНЯ

Він уточнив, що вимірювання метеорологів в усьому світі свідчать, що за останній рік підвищення глобальних температур становить 25% від усього потеплішання, яке спостерігалося з 1880 року.

Як це впливатиме на навколишнє середовище? Фахівці переконані: цього літа рівень океанічного льоду буде на найнижому рівні за всю історію.

Тим часом за останні 18 місяців чверть усіх колоній коралів в океанах висихають через підвищення температури води і посилення її кислотності.

Більшість наукової спільноти погоджується, що діяльність людини значно впливає на клімат Землі.

Раніше у NASA повідомляли, що лютий встановив незвичайний рекорд і став найтеплішим за 135-річну історію спостережень. Середня температура поверхні Землі тоді була на 1,35 градуса за Цельсієм вищою від показників 1951-1980 років.

Реклама:

Головне сьогодні