42% переселенців економлять на харчах, більшість живе на 1300 грн – опитування

— 19 травня 2016, 12:40

Ще 37% переселенців коштів вистачає лише на харчування, а от нагальні потреби забезпечують усього лише 19%.

Такі дані у новому звіті наводить Міжнародна організація з міграції спільно із Українським центром соціальних реформ та за фінансової підтримки Європейського Союзу.

0,7% опитаних переселенців мають хоч якісь заощадження.

Автори звіту також навели дані про рівень доходів тих, кому довелося полишити свої домівки і оселитися на новому місці.

Середній дохід у 59% опитаних внутрішньо переміщених осіб становить до 1330 грн на одного члена домогосподарства, у 28% — 1331-2500 грн, у 13% — більше 2501 грн.

Для збільшення таблиці натисніть на зображення. Дані зі звіту МОМ

Найважливішим джерелом доходу, за даними опитування, є соціальна допомога та виплати на переселенців. Заробітна плата та пенсія також залишаються вагомим джерелом надходжень.

"Для третини опитаних гуманітарна допомога є важливим засобом існування. Випадкові заробітки та підтримка родичів є основним джерелом отримання доходу для 22% і 12% відповідно", — йдеться у звіті МОМ.

Найбільше шансів знайти роботу після переїзду мають ВПО, які працювали у будівництві, промисловості, освітній сфері та у інших видах діяльності. Найбільші проблеми з працевлаштуванням мають представники нечисленного контингенту зайнятих до переїзду у сфері перевезень.

Для збільшення таблиці натисніть на зображення. Дані зі звіту МОМ

У структурі зайнятості після переїзду, порівняно зі структурою зайнятих до переїзду, помітно зросла частка сфери послуг (з 20% до 28 %) і зменшилася частка всіх інших видів діяльності.

Більшість людей, які працюють після переїзду, працевлаштовані у тих же сферах, в яких вони працювали до переїзду.

Майже дві третини зайнятих переселенців повідомили, що їхня нинішня робота відповідає їхній кваліфікації, найбільше таких — серед медиків, освітян, держуправлінців та працівників промисловості.

Для збільшення таблиці натисніть на зображення. Дані зі звіту МОМ

"Переселенці, яким вдалося працевлаштуватися після переїзду, зазвичай мають стабільну зайнятість — лише третина працює на теперішньому робочому місці менш, ніж півроку", — дізналися автори опитування.

Більшість внутрішньо-переміщених осіб, які не мають роботи, потребують підтримки у її отриманні.

"Основним видом підтримки, на яку розраховують люди, є пряма допомога у працевлаштуванні. Зацікавленість у підтримці започаткування власного бізнесу виявляють лише 10% непрацюючих внутрішньо переміщених осіб або 16,2% від тих, хто вказав на потребу в підтримці щодо отримання роботи".

Для збільшення таблиці натисніть на зображення. Дані зі звіту МОМ
Реклама:

Головне сьогодні