Тест

Сірий у моді: чому жінкам не треба зафарбовувати сивину

Енн 46 років, вона – американська бізнес-вумен і авторка книжки "Посивіти: як прийняти своє справжнє Я витончено та зі стилем" (Going Gray: How to Embrace Your Authentic Self with Grace and Style).

Жінка стверджує, що саме це рішення стало для неї свого роду звільненням у багатьох аспектах життя, пише The Guardian.

"Існує так багато міфів про сивину, і лише коли ти переживаєш цю фазу дорослішання, розумієш, що вони – повні нісенітниця. Міфи про те, якою старою ти виглядатимеш. Про довге волосся, яке вже не зможеш собі дозволити. Про те, що станеш невидимкою для усіх. Про кінець твоєї кар’єри. Усе це просто неправда".

"Одкровення прийшло до мене десь між заварним тістечком і пастою. П’ятьма хвилинами раніше, під час моїх тижневих закупів, я намагалася визначити, яку з магічних коробочок з фарбою для волосся покласти до магазинного кошика.

Нехай йому, вирішила я. Візьму іншого разу. Доки я дійшла до каси, рішення вже було готовим: убити барвники і дозволити волоссю рости таким, яким воно є".

Енн було 43 і вона добре усвідомлювала, що її волосся більше не темне. Потрібно було часто фарбуватися, щоб нагадати собі, що вона – брюнетка. Фарби були смердючі, вони руйнували волосся, жінка витрачала на них час та гроші – і нікого не вдалося переконати, що їй 23 роки.

"Чому так багато жінок повторюють ті самі помилки? Наше волосся – те, який воно має вигляд і що говорить про нас – це важлива заява, повідомлення", – переконана Енн Крімер.

У Великобританії жінки витрачають щороку £7,2 мільярди фунтів на перукаря – і це за даними Національної федерації перукарів. Одна стрижка та фарбування коштує нам у середньому 90 фунтів.

Фарбування вдома коштувало жінкам країни ще 322 мільйони фунтів у 2015 році.

"Тим часом подивіться навколо: сірий колір волосся став помітним два роки тому. У нього пофарбувалася Ріанна та Леді Гага," – помічає Енн.

Ріанна навмисне пофарбувала волосся у сірий колір. Фото Herinterest/Pinterest

Фахівці індустрії краси кажуть: нині прийнятно мати волосся будь-якого кольору. Однак штучно створити собі сивину – це складна процедура, яка вимагає багаторазових освітлень, пурпурного тонера, щоб витравити будь-який теплий відтінок з волосся – усе це час та гроші. Однак це не та процедура, яку можна виконати вдома.

Слова спеціалістів означають лише одне: індустрія одержала нове джерело прибутків у кишенях тих, хто хоче штучно посивіти.

Авторка книжки розповідає: "Те, що було хіпстерською тенденцією, перетворюється на мейнстрим. Але чомусь не тоді, коли ти й справді жінка середнього віку.

Якщо вірити корінню мого волосся, у мене буде сіра зачіска безкоштовно, однак я опинюся віч-на-віч зі страхом, який є у всіх нас: природність старіння. До речі, немає сірого кольору волосся – є лише білий, який змішується з пігментними фолікулами, тож усе разом створює сивину".

Леді Гага теж має пристрасть до сивини. Їй 30 років. Фото theoutfit.com

Інша жінка середнього віку та підприємець Джейн Майлед заснувала власну компанію – "Біле гаряче волосся" – щойно зрозуміла, що на ринку немає товарів для сивого волосся – такого, як у неї самої.

"До чоловіків, які приймають свою сивину, ставляться так, ніби вони знайшли ліки від раку. Вони стають розкішними. Жінки, котрі вчиняють так само, не одержують навіть схожого ставлення. Ми або сміливі, або божевільні. Буде добре це змінити", сміється власниця британського бренду для сивого волосся.

Фахівець з моди і телеведуча Карін Франклін переконана, що приховувати видимі ознаки старіння жінок змушує соціальний тиск із лейтмотивом: "мусиш мати гарний вигляд".

"Медіа, реклама, і тепер уже й ми самі переконуємо себе, що жінки зобов’язані докладати більше зусиль, споживати більше, коли йдеться про нашу красу. Нас вчили боятися старіння", каже вона.

Одні жінки витрачають шалені кошти, щоб зафарбувати сивину, інші ж навмисне фарбуються у сірий. Виграє від цього лише індустрія краси. Фото virginradiolb.com

Авторка книжки Енн Крімер згодна з телеведучою: "Для мене рішення стати сивою було і політичним також. Я хочу, щоб мої діти побачили, якою насправді має бути жінка середнього віку. Нині неможливо побачити сіроволосу представницю прекрасної статі молодше 50 років. Де усі жінки, які генетично сивішають раніше? Я знаю, що вони є навколо".

Усіх кольорів, віку та способу життя, ці жінки фарбуються через політичні, фінансові мотиви, питання стилю чи статі. Багато з них прокидаються одного ранку і думають: навіщо я це роблю?

Нічого не змінилося з тих пір, як я написала книжку. Я досі єдина жінка на роботі з сивим волоссям, однак відтепер це позитивний досвід.

Одного разу мене на вулиці зупинив канонічний хіпстер і сказав, яким прекрасним було моє волосся. Таким, якого він ще ніколи не бачив. Насправді це стереотипи диктують нам, що сиве – погано".

Жінка переконана, що фарбування має зворотний ефект: знищує впевненість у собі. На голові може бути витвір найкращого перукаря з дорогого салону, однак якщо постава та хода буде непевною, і ви матимете дуже старий вигляд.