Вчені знайшли гігантську морську губку, завбільшки з мікроавтобус. Фото. Відео

— 31 травня 2016, 10:10

Вчені стверджують, що губка за розміром схожа на справжній мінівен, повідомляє сайт Національної океанічної та атмосферної адміністрації США.

Цього тижня у науковому журналі scientific journal Marine Biodiversity було опубліковано дослідження, присвячене відкриттю.

Губку помітили на глибині 2,1 км на території морського Національного парку США Papahanaumokuakea, який займає 140 тисяч квадратних миль океану. Сталося це ще у липні-серпні 2015 року, однак нині науковці вирішили розповісти про це громадськості.

Через розміри створіння дослідники визначили його губкою, ймовірно, нового виду. Про це CNN розповіли автор відкриття Деніель Вагнер та його колега – біолог Крістофер Келлі, співавтор звіту.

Фрагмент найбільшої у світі губки. Фото NOAA

Більшість фахівців, які дивились відео, казали: Я ніколи раніше такого не бачив, повідомив Вагнер агентству.

Науковці відібрали зразок губки, щоб зрозуміти, що це, чи принаймні визначити, до якого виду вона може належати.

Гігантська губка може налічувати 2300 років. Фото NOAA

Вони також намагалися визначити, який вік створіння. Про тривалість життя губок відомо небагато, окрім того, що деякі великі, знайдені на мілководді, можуть налічувати 2300 років.

Завдовжки у 3,5 метра, заввишки у 2 метри та у 1,5 м завширшки, ця істота може мати кількасотрічну історію, переконаний дослідник Вагнер.

До цього відкриття найбільшою губкою вважали частину колонії, знайденої 1887 року біля західного узбережжя Канади. Та колонія сягала 3,4 метра у довжину, 1 у висоту і 0,5 метра завширшки.

Під час експедиції науковці перебували на борту корабля Okeanos Explorer. Вони дистанційно керували підводними пристроями, які знімали відео і помітили глибоководного мешканця.

"Більша частина нашої планети лежить глибоко під водою, і майже усе це ніколи не досліджувалося. Знахідка такої незвичайної та найімовірніше старої губки говорить про те, як багато можна вивчити у подібних глибоких та диких середовищах, як Papahānaumokuākea", - підсумував головний дослідник.

Реклама:

Головне сьогодні