Українці розробили технологію, яка прискорює завантаження зображень на мобільних додатках

— 4 травня 2016, 16:05

Сервіс працює так: розробник додає SDK (software Development Kit, тобто набір з засобів розробки) в свій мобільний додаток, SDK аналізує параметри мобільного пристрою (роздільна здатність екрану, інтернет-з'єднання, контекст, в якому відображається картинка) і запитує оптимізовану версію для сервісу.

Для прикладу: на сервері завантажений аватар користувача 1000х1000 пікселів. Але при цьому на екрані iPhone 6 він буде відображатися в блоці розміром 200 × 200, а значить, його можна оптимізувати.

Якщо підключиться інший девайс (наприклад, Nexus 5), на якому цей же аватар буде 150 × 150 пікселів, то буде підготовлена версія ще й під нього.

Стартап почав роботу в Києві в жовтні 2015 року. Його засновники - Дмитро Осипа, Володимир Усиченко і Валерій Горячкин, пише AIN.ua.

В середині квітня цього року представники Deutsche Telekom і польського бізнес-акселератора hub: raum вибрали команду Pixpie переможцем акселераційної програми miniWARP Ukraine.

Серед перших клієнтів стартапу - третя за величиною в Україні IT-компанія Luxoft. В рамках інтеграції з її додатком команда тестувала сервіс: 10 000 завантажуваних картинок до оптимізації важили 2,1 ГБ, після неї - 0,3 ГБ. Це більше, ніж вчетверо, але в вибірці були дуже різні зображення - як по кілька КБ, так і до 10 МБ.

Зараз сервіс Pixpie підтримує оптимізацію на iOS-пристроях, а в травні заплановано випуск бета-версії для Android. Далі розробники планують знайти спосіб оптимізувати відображення аудіо та відео на мобільних пристроях.

Реклама:

Головне сьогодні