Нерівність у небі. Дослідники виявили причину сутичок між пасажирами літаків

— 5 травня 2016, 16:47

Збільшення кількості сутичок в небі трапляється не лише через затримки рейсів, нестачу простору для ніг чи погані манери, а й через наявність у літаку місць першого класу.

Згідно з дослідженням науковців з Університету Торонто та Гарвардської бізнес-школи, проходження пасажирів економ-класу через місця для бізнес-класу посилює у них відчуття соціальної нерівності.

Іншими чинниками, які провокували "погану поведінку" були споживання алкоголю, тривалі перельоти і велика кількість людей в літаку. Хоча їхній вплив на виникнення сутичок на борту літака був не таким великим, як очікувалось.

Дослідники аналізувати базу даних мільйонів міжнародних перельотів, а відтак — тисячі конфліктних ситуацій під час польоту.

Вони виявили, що сутички виникають частіше на тих рейсах, де є місця бізнес-класу.

Наявність на борту літака пасажирів, які летять в кращих умовах, аніж інші, дратує і провокує появу відчуття несправделивості. Фото ua.depositphotos.com

При цьому, якщо пасажирам економ-класу під час посадки на борт літака треба проходити повз відділення для бізнес-класу, ймовірність виникнення конфліктів зростає.

Науковці пояснюють все так: принизливе проходження повз тих, хто вже сидить, може провокувати агресію та негативні емоції.

Майже 84% сутичок траплялись в економ-класі, 15% - серед пасажирів першого класу. Чоловіки встрягають у них втричі частіше, ніж жінки. Зазвичай негативні емоції виливаються на стюардес і стюартів, а не на інших пасажирів.

Відтак дослідники радять авіалініям, які хочуть зменшити конфлікти між пасажирами під час польотів, мінімізувати різницю між пасажирами різних класів, у тому числі — посадку в літак почергово в залежності від класу придбаного місця.

Водночас, як зауважує Time, науковці не співставляли кількість сутичок з кількіостю пасажирів певного класу. Відтак не зрозуміло, чи такі високі цифри конфліктів в економ-класі є причиною запальності пасажирів цього відділення, чи це пов'язано з їхньою більшою чисельністю на борту літака.

Реклама:

Головне сьогодні