Риби можуть впізнавати обличчя людей — дослідження

— 7 червня 2016, 13:37

Цікаво, що роблять вони це з дивовижною точністю.

Результат експерименту — перший відомий людству подібний випадок, повідомляє CNN.

Такі здібності є у людей, бо у нас складний і великий мозок. Впізнавати обличчя також можуть деякі примати і птахи.

Однак риба має крихітний мозок, і немає жодної причини в історії її еволюції, заради якої їй було б варто вчитися розпізнавати людей.

Нове дослідження було опубліковано у журналі Scientific Reports, його виконали вчені Оксфордського університету та їхні колеги з університету Квінсленду в Австралії.

Чи це означає, що ваша золота рибка справді впізнає вас?

Пояснення агентству надала дослідниця Кейт Ньюпорт з департаменту зоології Оксфордського університету і співавтор дослідження.

Що намагалися з'ясувати дослідники?

Науковці прагнули зрозуміти, як добре тварини з малим мозком розпізнають обличчя. Риба була гарним вибором. У їхньому мозку немає ділянки, яку ми, люди, використовуємо з цією метою. Це зробило їх ідеальним суб'єктом для експерименту, який демонструє, чи може простий мозок виконувати складні завдання.

Що таке бризкун?

Це вид тропічної рибки. Вони плюються струменями води з вуст, щоб збивати комах із гілок. Їх вважають стрільцями тваринного світу.

Обережно, ця риба може впізнати вас. Фото CNN

Чому вчені досліджували бризкунів?

Бризкуни можуть точно позначити свій вибір плюванням, тоді як інші риби цього зробити не можуть. Немає двозначності у тому, куди вони "стріляють", — розповів Ньюпорт.

Як спрацював експеримент?

Науковці показали рибі два фото з обличчям людей і тренували її обирати одне, плюнувши водою на нього.

Дослідники "підкупили" рибу, даючи їй винагороду їжею тоді, коли вона плювалася на потрібне фото.

Як довго це тривало?

У деяких випадках щоб навчити рибу впізнавати обличчя було потрібно кілька днів. В інших — до тижня, від 60 до 90 спроб.

Бризкуни плюються водою на знайому фотографію, обираючи її з точністю до 86%, незалежно від кольору та форми голови людини. Фото CNN

Які результати?

Вчені спочатку показували рибі фото потрібного обличчя, а також до 44 портретів інших, незнайомих людей. Риба змогла вибрати знайоме обличчя із точністю 81%.

Як ускладнили експеримент?

Дослідники перевели фото у чорно-білі та згладили форму голів людей. Здавалось би, так риба мала б заплутатися. Однак ні: вона вгадала обличчя зі ще більшою точністю, 86%.

Однак автори дослідження кажуть, що риба впізнає саме вже побачені раніше паттерни, не розуміючи, що це обличчя людини.

Чи моя риба впізнає мене?

Цілком можливо. "Є приблизно 30 тисяч видів риб. Сліпі не зможуть цього зробити, а акули здатні розпізнавати кольори. Тому відповідь на запитання: можливо", — каже доктор Ньюпорт.

"Коли чужинці заходять у лабораторію, риба поводиться полохливо. Коли заходжу я, вони дивляться на мене, у багатьох випадках — безпосередньо в очі".

Реклама:

Головне сьогодні