Тест

П’ять років подорожі: апарат Юнона вийшов на орбіту Юпітера

У NASA вже святкують ще один видатний крок людства. Тепер апарат вивчатиме найбільшу планету Сонячної системи, повідомляє The Guardian.

Юнона живиться сонячною енергією. Для того, щоб підійти близько до планети-гіганта, йому довелося прочавитися крізь вузький пасок, уникаючи радіаційного поясу та небезпечних кілець пилу.

Потім апарат сповільнився, щоб дати орбіті Юпітера підхопити себе. Цікаво, що він робив це на автопілоті, без будь-якої допомоги з Землі.

Коментуючи подію, Скотт Болтон, керівник місії Юнона сказав колегам з Міжнародного космічного агентства: "Ви — найкраща команда! Щойно ми зробили найважче з того, що коли-небудь робили у NASA!".

До слова, навіть Google присвятив свій дудл цій непересічній космічній події.

Тепер космічний корабель знаходитиметься на 53-денній орбіті до 14 жовтня, доки не перескочить на ближчу, 14-денну. За цей час він обернеться навколо планети 37 разів.

Протягом 20-ти місяців зонд вивчатиме усе, що зможе, про поверхню та атмосферу Юпітера, а потім зануриться у суворе навколишнє середовище і руйнівний центр планети.

Жодний космічний апарат до цього не підходив так близько до орбіти Юпітера.

Технічні характеристики апарату Юнона та обладнання на борту. Для збільшення натисніть на зображення

За 5 років подорожі (із серпня 2011 року) він подолав 1,8 мільярда миль. Його камери та решта обладнання було вимкнено під час маневру, тож жодних фото історичного моменту не буде.

Науковці обіцяють показати краєвиди Юпітера, коли Юнона їх зробить. Вартість місії фахівці оцінюють у 1,1 мільярда доларів США.

Юпітер

Разом із науковими приладами на борту зонда є три крихітні пасажири: це фігурки Лего, зроблені з того ж алюмінію, що й деякі деталі апарату.

Пасажири апарату Юнона

Ці три фігурки символізують бога Юпітера, його дружину — богиню Юнону. яка дала ім’я місії, а також астронома Галілео Галілея.