Павленського позбавили премії Гавела за підтримку "групи, що використовує насильство"

— 8 липня 2016, 17:01

Таке рішення пов'язане з підтримкою Павленським угруповання "Приморські партизани", члени якої засуджені за тяжкі злочини, в тому числі за вбивства співробітників правоохоронних органів, повідомляє 8 липня телеканал Дождь із посиланням на HRF.

У листі Павленському (копія якого є у редакції "Дождя") організація повідомляє про експертизу пов'язаних із премією заяв, які зробили художник та його соратниця Оксана Шалигіна.

HRF пише, що напередодні вручення премії 25 травня в Осло організатори спробувала переконати Шалигіну не передавати грошову премію "партизанам" — "групі, що використовує насильство" для досягнення своїх цілей, оскільки це суперечить принципам нагороди.

Після цього в листі на адресу організації Павленський спростував інформацію про те, що він має намір передавати гроші безпосередньо "партизанам". Він зазначив, що має намір перерахувати їх до фонду, котрий допомагає оплачувати адвокатів для членів угруповання.

Однак в інтерв'ю, опублікованому 4 липня, Павленський знову повідомив про відкриту підтримку діяльності "приморських партизанів". Як йдеться у підсумковому висновку HRF, це "суперечить ненасильницькій і творчій спадщині Гавела".

На думку організації, спадщина Гавела ніяк не може бути пов'язаною з підтримкою групи, яка вирішила "звернутися до смертоносного насильства проти поліції".

"На тлі заяв, зроблених Павленським 4 липня, комітет вирішив, що його похвали "Приморським партизанам" від 25 травня — заяви про "присвячення премії" та "передачу (їм) грошової нагороди" — були щирим висловленням підтримки насильницькій групі, яка була "залучена у відкриту війну".

Тому комітет вирішив позбавити Павленського права на нагороду, у тому числі — статусу лауреата, бронзової статуетки та грошової премії", — написали організатори.

Гроші, які призначалися художнику, передадуть наступному лауреату в наступному році.

У 2016 році фонд премії становив 42 тисячі доларів.

Російський художник-акціоніст Петро Павленський. Фото activatica.org

Human Rights Foundation присудила Петру Павленському премію імені Вацлава Гавела 25 травня. Церемонія відбулася на Freedom Forum в Осло.

Художник став лауреатом у номінації "За креативний протест".

Серед інших лауреатів премії 2016 року — іранська художниця Атена Фаргадані, яку засудили до 12 років позбавлення волі за карикатуру на іранських чиновників, і документаліст-режисер з Узбекистану Уміда Ахмедова, яку засудили за наклеп і образу після публікації серії фотографій про гендерну нерівність та репресії стосовно дівчат.

[L]Сам Павленський пояснив своє рішення передати гроші "Приморським партизанам" тим, що члени угруповання вели боротьбу з "поліцейським терором".

Премія імені Вацлава Гавела "За креативний протест" (Václav Havel International Prize) була заснована у квітні 2012 року Фондом з прав людини (Human Rights Foundation).

Гавел був останнім президентом Чехословаччини і першим президентом Чеської Республіки, дисидентом і правозахисником. Він очолював Human Rights Foundation з 2009 року до смерті в 2011 році.

Премію вручають за громадянську мужність і досягнення в області прав людини. У 2014 році премію Гавела одержали учасниці групи Pussy Riot.

Статуетки премії імені Вацлава Гавела. Фото hrf.org

У свою чергу, як повідомляє Дождь, Павленський розкритикував відмову Human Rights Foundation вручати йому премію.

Він назвав відмову організації підтримкою "поліцейського терору", оскільки рішення суперечить його позиції.

"Ця підтримка була необхідною для "приморських партизанів" для кваліфікованого юридичного захисту. У них адвокати призначені судом. Ці адвокати нічим не відрізняються від прокурорів, бо їм треба швидше закінчити справу і все, а у людей терміни до 25 років", — сказав Павленський.

За даними телеканалу, "Приморські партизани" — неофіційна назва бандгрупи, члени якої з лютого по червень 2010 року здійснювали напади на співробітників поліції у Приморському краї РФ. Їх засудили до термінів до 25 років позбавлення волі, а також до довічного ув'язнення. У 2015 році суд ухвалив переглянути останнє рішення.

Реклама:

Головне сьогодні