41-річна гімнастка з Узбекистану б'є рекорди Олімпіади в Ріо й долає із сином наслідки раку

— 8 серпня 2016, 11:34

На цьогорічній літній Олімпіаді вона нарешті представляє Узбекистан, йдеться на The Huffington Post.

Досягнення Чусовітіної виглядають ще більш переконливими, якщо врахувати, що на нинішніх Олімпійських іграх вона змагатиметься із удвічі молодшими за неї спортсменами. Для прикладу, найстарша гімнастка американської збірної – 22-річна Алі Райсман.

До того ж, Оксана – одна із небагатьох жінок-гімнасток, які повернулися в олімпійський спорт після народження дитини. Окрім успішної кар’єри, яку спортсменка, здається, не збирається полишати, Оксана – ще й виховує сина-підлітка.

"Я ніколи не задумувалася, що зможу дійти до 7 своєї Олімпіади, – розповіла гімнастка в інтерв'ю для ВВС.

[L]Мені завжди цього дуже хотілося, я знала, що можу більше. Кожен раз дається не легше – щороку змінюються правила, і кожна наступна участь стає тяжчою. Коли я була молодшою, тренуватися було легше, але тепер у мене є досвід та можливість робити усе "з головою". Кожні 4 роки я можу спробувати для себе щось нове".

Олімпійська кар’єра Чусовітіної розпочалася 1992 року на Іграх у Барселоні. У 1999-му вона народила сина, а вже за 3 роки йому діагностували лейкемію.

"Найбільше мені запам'яталася Олімпіада в Пекіні, коли я отримала срібну медаль. Але найголовніше – тоді я дізналася, що мій син – здоровий".

У 2008 році після Олімпійських ігор, спортсменка разом із сином поїхала на обстеження у Німеччину.

Тамтешні лікарі засвідчили, що син Оксани – поборов рак. Тепер вони спільно долають наслідки важкого захворювання.

"Тоді я зрозуміла, що жодна олімпійська медаль не зрівняється із цим. Коли людина має ціль – для неї не існує нічого неможливого", – поділилася Чусовітіна.

Попри майже "пенсійний" за спортивними мірками вік, Оксана не покинула гімнастику. На минулій Олімпіаді вона представляла Німеччину.

Попри майже "пенсійний" за спортивними мірками вік, Оксана не покинула гімнастику. Фото fergananews.com

"Єдина мрія, яка лишилася – завоювати медаль від імені своєї батьківщини – Узбекистану. Якщо мені це вдасться, я зможу сказати, що у житті зробила усе, що можливо", – розповідає гімнастка.

Виступ Оксани Чусовітіної на цьогорічних літніх Олімпійських іграх – історичний. Вона – найстарша в історії змагань гімнастка, якій вдалося збудувати успішну кар'єру вже після народження дитини.

Реклама:

Головне сьогодні