Найкориснішою українці вважають англійську мову. Найменше охочих вивчати її – на сході країни

— 8 серпня 2016, 15:07

На другому місці – німецька (17%). Після двох найпоширеніших мов ідуть російська (14%), польська (10%), французька (7%) та італійська (4%) мови, йдеться на сайті соціологічної групи "Рейтинг".

Знання англійської мови порівняно з іншими іноземними учасники опитування з усіх регіонів України вважають найкориснішим.

Найбільший відсоток прихильності до англійської – на заході (78%), далі – у центрі (68%), на півдні (62%) та сході (52%).

Кожен четвертний опитаний на сході України вважає, що знати будь-яку іншу мову, крім рідної, не буде корисним.

Це удвічі більше, ніж в решті регіонів держави. До того ж, знання німецької та польської мов вважається найкориснішим частіше у західній частині країни, російської – у південній.

Англійська мова знаходить найбільшу підтримку серед респондентів з вищим рівнем освіти та доходами вище середнього. Активно зголошується вчитися молодь та люди середнього віку.

[L]Україномовні респонденти вважають знання англійської корисним для самовдосконалення i розвитку частіше (70%), ніж російськомовні (57%).

Опитані, які підтримують вступ України до ЄС вважають знання англійської корисним значно частіше, ніж ті, які не підтримують інтеграцію.

Абсолютна більшість респондентів (85%) вважає, що дітям для їхнього майбутнього корисніше вивчати саме англійську мову.

Майже третина учасників (29%) обирають для дітей німецьку. Далі йдуть російська (14%), польська (11%) та французька (10%) мови.

При цьому, 40% опитаних вважають, що діти повинні починати вивчати іноземну мову у дошкільному віці.

Тільки 1% вважає, що обов’язкове вивчення іноземної мови не потрібне.

Соціологи зробили висновок, що чим молодші респонденти та чим вищий рівень їхньої освіти, тим більше вони підтримують тезу, що діти повинні починати вивчати іноземну мову вже у дошкільному віці.

Серед основних переваг вивчення іноземної мови більшість опитаних українців виділили матеріальні чинники.

Українці пов'язують ці знання із можливістю працювати в іншій державі, мати кращу роботу в Україні, навчатися за кордоном, використовувати мову на роботі чи під час відпочинку закордоном.

Менш важливими перевагами для опитаних виявилися можливість зустрічатися і розуміти представників інших країн та культур та особисте задоволення.

Дослідники також зауважують, що за цими показниками Україна відчутно поступається середнім значенням по ЄС та країнам Балтії, Польщі, Чехії, Австрії, Словенії.

Крім того, для 12% опитаних вважають, що вивчення іноземної мови дозволить їм більше відчувати себе європейцем.

Більшість учасників соціологічного дослідження вважають, що найкорисніше для самовдосконалення знати англійську. Фото andresr/Depositphotos

Опитані під час дослідження також суб’єктивно оцінювали свій рівень володіння мовами. За результатами соціологи вивели середній індекс володіння.

Для української мови він становить 2,5 бали (де 3 – "дуже добре", 2 – "добре", 1 – "початковий рівень", 0 – "не знаю").

Російською – трохи менший, 2,3. Англійською українці володіють на 0,6 бала, німецькою – 0,2 бала.

Оцінкою "дуже добре" визначили власний рівень володіння англійською мовою близько 1% опитаних, на "добре" знають 10%, "початковий рівень" мають 35% учасників.

Важливо, що серед респондентів, які добре володіють англійською, рівень володіння як українською, так і російською мовами вищий, ніж у середньому по Україні.

Опитування проводила соціологічна група "Рейтинг" протягом 21-28 червня 2016 року.

Соціологи проаналізували дані 2200 респондентів в усіх регіонах України, крім АР Крим та непідконтрольних частин Донецької та Луганської областей. Помилка репрезентативності не більше 2,1%.

Реклама:

Головне сьогодні