Україна стане членом організації ядерних досліджень CERN

— 16 вересня 2016, 13:20

Зараз з огляду на величезний науковий потенціал нашої держави, Україні було запропоновано унікальну форму співпраці, що дозволяє платити значно менші внески ніж державам-членам.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала міністр освіти Лілія Гриневич.

Зараз в CERN працюють 103 українські вчені. Україна брала активну участь як у науковому обґрунтуванні експериментів, так і в обробці результатів цих експериментів.

Кількість робіт українських науковців щодо розробки Великого андронного колайдера сягає кількох сотень, серед них найвагоміші результати експериментів ALICE (A Large Ion Collider Experiment), СМS (Compact Muon Solenoid), LhCB (Large Hadron Collider beauty).

Вартість розробок, виконаних українською стороною, оцінюється в 1,2 мільйони швейцарських франків.

"Але, насправді, це лише цифри, вони були відомі ще до цього візиту в CERN. Інша справа – жива зустріч з нашими науковцями. Після такого спілкування ще гостріше відчувається, наскільки ми себе недооцінюємо. У нас дуже багато розумних, талановитих людей, наукових установ, що співпрацюють з такими організаціями як CERN. Головне наше завдання – максимально використати цей потенціал", – написала Гриневич.

Зараз в CERN працюють 103 українські вчені. Фото facebook.com/liliya.grynevych

Україна надалі матиме змогу брати участь в усіх формах наукового співробітництва, які можливі для повноправних членів організації.

Набувши статусу асоційованого члена, Україна також зможе долучитись до створення нових матеріалів, розробки та впровадження нових обчислювальних та інформаційних технологій, розвитку грід-мереж, направляти молодих учених на стажування та продовжувати співпрацю в рамках робіт за дослідницькими проектами CERN.

[L]Науково-дослідні установи та підприємства зможуть брати участь у тендерах CERN та отримувати замовлення на виготовлення високотехнологічного обладнання.

Угоду про асоційоване членство в CERN Україна підписала ще 3 жовтня 2013 року. Вона вже ратифікована, але процес нотифікації ще не відбувся.

Реклама:

Головне сьогодні