Звільнена секс-рабиня вимагатиме трибуналу для ІДІЛ разом з адвокатом-дружиною Клуні

— 22 вересня 2016, 12:25

23-річна Надія Мурад Басі Тахі – єзидка з Іраку, її матір і шістьох братів убили бойовики ІДІЛ, а сама вона була секс-рабинею їхнього польового командира.

У полоні Надія пробула три місяці. Їй та ще кільком дівчатам вдалося втекти через ванну кімнату, доки охоронець був під впливом наркотиків, пише видання Time.

Амаль Клуні, відома міжнародна адвокат і дружина голлівудського актора Джорджа Клуні, вважає, що угруповання можна перемогти військовим шляхом, але знищити ідею можна тільки в суді, довівши її нелюдськість.

Амаль разом зі своєю підзахисною Надією домагатимуться трибуналу для ІДІЛ та засудження угруповання за геноцид.

За даними ООН, бойовики взяли у полон більше 7 тисяч жінок і дівчаток-єзидок. 3,5 тисячі досі залишаються у рабстві. Багато єзидів були вбиті, більше 400 тисяч тікали з півночі Іраку.

Єзиди – релігійна меншина Близького Сходу, яка сповідуює віру з елементами зороастризму, християнства і мусульманства: як шиїзму, так і сунізму. Фанатики ІДІЛ вважають, що єзиди поклоняються дияволу. За словами Клуні, є більше 50 неоглянутих могил, які можуть стати доказами проти угруповання.

З моменту втечі Надія багато разів переказувала свою історію: як "господар" віддав її своїм охоронцям, і вони ґвалтували дівчину доти, поки вона не втратила свідомість.

[L]"Мій головний страх – коли ІДІЛ зазнає поразки, і бойовики, терористи поголять свої бороди і просто розчиняться в міській юрбі, і нічого не станеться", – пояснює жінка.

Зараз Надія Мурад живе в Німеччині, де вона отримала притулок. У понеділок, 19 вересня, вона разом з адвокатом виступила на Генеральній асамблеї ООН.

"Ви і ваші родини – не єдині, хто заслуговує життя. Ми теж хочемо жити", – сказала постраждала, стримуючи сльози.

Адвокат Амаль Клуні також заявила, що світова спільнота не змогла ефективно діяти проти "бюрократії зла", йдеться на The Daily Mail.

"Геноцид не відбувається випадково, – сказала Клуні. – Вона [Надія Мурад] не зможе жити власним життям і відчувати себе у безпеці, поки не переконається, що запущений процес, який притягне ІДІЛ до відповідальності за їхні злочини. І, на жаль, ми ще далекі від цього".

Адвокат послалася на Нюрнберзький процес, на якому засудили нацистських лідерів після Другої світової війни.

"Я вірю в міжнародне правосуддя. Я вірю, що це важливо – не закривати питання до тих пір, поки винних не притягнуть до відповідальності", – наголосила Амаль.

Амаль Клуні вважає, що угруповання можна перемогти військовим шляхом, але знищити ідею можна тільки в суді, довівши її нелюдськість. Фото newslocker.com

Розслідувати злочини ІДІЛ повинен Міжнародний кримінальний суд в Гаазі, вважає Клуні. Він був створений спеціально для процесів за звинуваченнями в злочинах проти людяності. Щоб процес був легітимним, в суд повинен звернутися Ірак, або відповідне рішення повинен винести Рада Безпеки ООН.

Надію Мурад також призначили послом доброї волі ООН з наркотиків і злочинності. У січні 2016 року, її номінували на Нобелівську премію миру.

Реклама:

Головне сьогодні