Дитина від трьох батьків уперше народилася у Мексиці

— 28 вересня 2016, 14:00

П'ятимісячний хлопчик став першою дитиною, яка народилася завдяки новій техніці із залученням ДНК з трьох осіб, пише New Scientist.

У більшості західних країн така технологія заборонена через її недостатню вивченістьі можливі ризики для здоров'я. Єдина країна, яка дозволила дослідження на законодавчому рівні, – Велика Британія.

Проте фахівці вважають, що народження дитини у йорданській родині, під наглядом американських лікарів у Мексиці – пришвидшить поширення технології у світі.

[L]Для зачаття ембріологи вилучили ядро з яйцеклітини матері, яка страждає спадковим неврологічним захворюваннямсиндромом Лея.

Двоє перших дітей подружжя померли від синдрому, тому подружжя із Йорданії вирішило звернутися до команди вчених із Нью-Йорка на чолі із Джоном Жангом.

Колеги Жанга запропонували йорданському подружжю метод, за яким ядро яйцеклітини пересадили в яйцеклітину іншої жінки, а потім запліднили її та перенесли ембріон назад в організм матері.

Так науковцям вдалося створити п'ять ембріонів, проте лише один із них розвинувся нормально. Його і ввели у матку матері.

Фахівці робили операцію у Мексиці, оскільки такий метод штучного запліднення офіційно не схвалений у США.

Команда Жанга перевірила ДНК новонародженого хлопчика і виявила, що лише 1% його мітохондрій містять хворий ген, коли для розвитку синдрому Лея враженими ним мають бути щонайменше 18% мітохондрій.

П'ятимісячний хлопчик став першою дитиною, яка народилася завдяки новій техніці із залученням ДНК з трьох осіб. Фото newscientist.com

Раніше повідомлялося також про те, що в Україні цього року може народитися дитина трьох батьків.

Українські вчені намагаються зробити щось схоже до британського досвіду, але застосовують для цього технологію "пронуклеарного перенесення ядер".

В Україні ж немає ані законів, які б регулювали генетичні експерименти, ані авторитетних біоетичних комісій, які б розглядали спірні питання потрійоного запліднення.

Директор репродуктивної клініки, яка взяла на себе впровадження технології, Валерій Зукін зазначає, що медики детально пояснюють своїм пацієнткам, що ця технологія експериментальна. Рішення про участь у дослідженнях жінки ухвалюють усвідомлено.

"Коли ми пояснюємо, що дитина буде мати ДНК від трьох батьків, то деякі відмовляютьсяВ Україні це ніяк не відрегульовано, але, принаймні, не заборонено", – каже він.

Експерт з медичного права Зоряна Черненко каже, що у цьому питанні потрібно зважати не лише на закон: "Коли мова йде про інноваційні методи, щось, що тільки досліджується і для чого ще немає протоколу лікування, то воно має керуватися не так правом, як мораллю і етикою".

Реклама:

Головне сьогодні