Материнство – це відмова від мрії? Відомі художниці почубились через дітей, які руйнують творчіть

— 4 вересня 2016, 10:30

"У мене було три аборти, тому що була впевнена, що це було б катастрофою для моєї роботи. Варто тільки обмежити енергію у тілі, і мені довелося б розділити його", – сказала вона інтерв'ю німецькій газеті Tagesspiegel.

Нью-йоркська художниця і скульптор Хейн Кох відповіла на це зауваження Абрамович тим, що розмістила на своїх сторінках у Instagram та Facebook фото на якому вона працює за комп’ютером та одночасно годує грудьми своїх п`ятимісячних близнючок – Амелію і Онейду.

У пості вона описала змішані почуття, які принесло їй материнство, та отримала шалену підтримку користувачів соцмереж.

Вона переконана, що виховання дітей можна розглядати як новий виклик, не обов'язково щось, що буде змушувати вас деградувати.

"Те, що я стала мамою, тим більше мамою близнюків, допомогло мені стати кращим художником – я навчилася ефективно використовувати свій час, розставляти пріоритет та бути мультизадачною", – каже вона.

[L]"Я навчилася працювати в умовах, коли дуже мало спала, в умовах хаосу, божевілля та навіть тортур. Потік нових емоцій відобрається на моїх роботах, які стають все більш цікавими та шаруватими", – переконана Кох.

При цьому художниця, на відміну від Абрамович, не наполягає, що кращими є митці у яких є діти.

"Я лише кажу, що вибір не бути батьком лишає можливості отримати новий досвід. Якщо ви створюєте сім'ю то отримуєте інший виклик у цьому в житті – прийнявши його ви зробите кращі творчі рішення, зможете стати кращою людиною", – сказала Хейн в інтерв`ю babble.

Художниця згадує, що коли одружилася зі своїм чоловіком – кардіологом Джеймсом Хоровіцем – кілька років навіть не думала про дітей.

"Я думаю, що більшість художників, особливо жінок-художників, відчувати себе таким чином, тому що ми в професії, яка є всепоглинаючою, тому нам важко собі уявити як це розділити час і увагу між роботою і сім'єю", – пояснює вона.

Художниця згадує, що коли одружилася зі своїм чоловіком – кардіологом Джеймсом Хоровіцем – кілька років навіть не думала про дітей, а зараз її дівчаткам вже 1,5 років

У віці 32 років Кох спробувала завагітніти, але виявилося, що для цього є певні медичні перешкоди.

"Це було шість років боротьби, протягом яких я постійно змінювала свою думку про те, чи хочу я мати дітей. Світ мистецтва не добрий до матері або "старіння" жінок… Я була стурбована тим, що не зробила кар'єру до пологів", – описує художниця. – "На мій подив, я ніколи не була більш зайнятою в моїй кар'єрі, ніж після народження дитини".

"Це смішно і короткозоро отак узагальнювати свій особистий досвід. На жаль, коли жінки роблять такі заяви, які лише увічнюють існуючі стереотипи, то заважають нашому прогресу", – зазначає Кох.

Реклама:

Головне сьогодні