Брешете дітям? Вони це відчувають, застерігають психологи

— 8 жовтня 2016, 11:00

Часто батьки вимагають від своїх нащадків говорити тільки правду, проте самі ж при першій нагоді можуть використати можливість збрехати їм, йдеться у матеріалі видання The Daily Mail.

Канадійські психологи провели дослідження, довівши, що сприйняття дитиною брехні змінюється у процесі дорослішання.

Науковці канадського Університету МакГрілла проаналізували поведінку понад 100 дітей віком від 6 до 12 років.

Юним учасникам показували короткі відео, персонажі яких розповідали правду чи брехню. У різних роликах брехня як приносила шкоду, так і допомагала героям.

[L]Дослідники також показували відео, у якому персонажі розповідали "різну" правду, у тому числі й пліткували, наголосивши на тому, що правда може і нашкодити комусь.

Дітям запропонували визначити, де вони бачили правду, де брехню, а також розповісти, за які вчинки героїв відео потрібно покарати, а за які – подякувати їм.

"Діти часто чують від батьків, що брехати не можна, але одразу помічають, коли старші кажуть неправду, щоб вирішити ту чи іншу ситуацію. У будь-якому віці у малих виникає суперечливе сприйняття, – розповіла професорка Університету МакГрілла Вікторія Толвар.

Нам дуже важливо максимально детально зрозуміти, у якому віці діти починають розрізняти та співвідносити брехню із негативними явищами, а правду – із позитивом".

Результати дослідження показали, що загалом всі учасники правильно орієнтувалися з приводу побаченого.

У випадку, коли персонаж "прикривав" іншого, беручи на себе відповідальність за сказану напарником неправду, менші діти визначали такий вчинок правильним частіше, ніж 10 чи 12-річні.

Діти інтуїтивно розрізняють правду і брехню з раннього віку. Фото TatyanaGl/Depositphotos

Схоже відбувалося із плітками. Молодші слабше усвідомлювали негативний контекст такого типу правди.

Шести чи семирічні частіше приймали рішення, базовані на тому, що казали їм батьки. Дослідження показало, що батьки необачно формують у дітей чорно-біле сприйняття світу, акцентуючи на крайнощах.

У процесі дорослішання діти більш усвідомлено ставляться до правди і брехні, розуміючи, як та чи інша інформація може вплинути на інших, буде сприйнята друзями та які наслідки матиме для них самих.

Реклама:

Головне сьогодні