Супутник, створений фахівцями КПІ, незабаром запустять у космос

— 14 грудня 2016, 11:30

Пристрій сконструювали в рамках міжнародного проекту QB50, зараз його відправили у Нідерланди для виконання завершального комплексу робіт, йдеться на сайті Аерокосмічного товариства України.

PolyITAN-2 – наносупутник розміром 2U, має прямокутну форму і важить 1,9 кг.

Назва отримана з комбінації слова "політехнічний", оскільки він був розроблений фахівцями КПІ та абревіатури "технологічний автоматичний наносупутник".

Це інтелектуальний робот, здатний самостійно підзаряджатися і транслювати інформацію про нижні шари атмосфери – термосфери та іоносфери на великих відстанях.

PolyITAN-2 – наносупутник розміром 2U, має прямокутну форму і важить 1,9 кг. Фото space.com.ua

Запуск місії QB-50 після численних відкладань, запланований на 9 березня 2017 року американською ракетою-носієм Atlas-5, яка повинна буде доставити на МКС вантажний корабель Cygnus.

ВІДЕО ДНЯ

[L]Новий проект фінансує Європейська Комісія в рамках 7-ої Рамкової програми з розвитку наукових досліджень і технологій.

Брюссельський Інститут фон Кармана (ІФК) взяв на себе витрати, пов'язані з запуском і транспортуванням супутника.

Корисне навантаження для PolyITAN-2 – FIPEX (Flux-Φ-Probe Experiment), структурний елемент для дослідження концентрації таких частинок, як атомарний і молекулярний кисень, азот і ксенон, як складові термосфери, розробив Технологічний інститут Дрездена.

Вся отримана інформація буде записуватися в архів центрального бортового процесора і за допомогою плати радіоканалу передаватися на Землю і розсилатися в банки даних всіх університетів, що беруть участь в проекті.

Першим, вдвічі меншим наносупутником, був запущений 19 червня 2014 року ракетою-носієм "Дніпро" з пускової бази Ясний (Оренбурзька обл., Росія) PolyITAN-1. Він був розміщений разом із 33 супутниками, створеними вченими 17 країн світу.

Перший український наносупутник PolyITAN-1 був також створений в НТУ "КПІ" спільно з українськими радіоаматорами.

Інтелектуальний робот здатний самостійно підзаряджатися і транслювати інформацію про нижні шари атмосфери – термосфери та іоносфери на великих відстанях. Фото space.com.ua
Реклама:

Головне сьогодні