Бабусі й дідусі можуть жити на 5 років довше, якщо гратимуть з онуками

— 27 грудня 2016, 12:50

Німецькі дослідники у своїй розробці довели, що люди похилого віку, які проводять час зі своїми онуками можуть жити на 5 років довше.

У розробці взяли участь понад 500 німців та швейцарців віком від 70 до 103 років, йдеться на The Daily Mail.

люди похилого віку, які проводять час зі своїми онуками можуть жити на 5 років довше. Фото racorn/Depositphotos

Турботу про близьких учасники дослідження асоціювали із відповідальністю та можливістю зробити тривалішим своє спілкування з рідними.

Розробка базувалася на порівнянні даних літніх людей, які проводили час із онуками й тих, хто не мав досвіду їх виховання.

[L]Половина учасників старшого віку, яким запропонували наглядати за внуками після початку наукового екперименту продовжували жити ще приблизно 10 років.

З іншого боку, ті пенсіонери, які не проводили час із онуками, за спостереженнями науковців, помирали протягом 5 років від початку дослідження.

Позитивний ефект догляду фахівці помітили, коли старші люди спілкувалися із молодшим поколінням не лише у родинному колі, а й проводили час поза домом.

За результатами того ж дослідження, половина бездітних людей літнього віку, яких підтримувала молодь, жили довше на 7 років. А ті, хто не мав спілкування із молодшим поколінням, жили протягом 4 років після старту експерименту.

"Узагальнювати і сприймати допомогу молодшим людям як панацею тривалого життя – не варто, – наголошує дослідник Інституту розвитку людини імені Макса Планка у Берліні Ральф Хертвіх.

Піклування про онуків дійсно справляло позитивний ефект на здоров'я людей старшого віку. Однак зараз не можна просто викреслити результати попередніх розробок, котрі показували, що надмірне залучення у виховання молодого покоління може спричинювати стрес, який матиме негативні наслідки для фізичного й ментального здоров'я людини".

Турботу про близьких учасники дослідження асоціювали із відповідальністю. Фото kolinko_tanya/Depositphotos
Реклама:

Головне сьогодні