Що ми дізнались про себе у 2016 році. 13 виступів TED

— 31 грудня 2016, 11:30

Знаменита міжнародна конференція TED обрала найкращі 13 виступів 2016 року про нас усіх.

У цих виступах — про особливості особистості, наше здоров'я, надії і світ.

Фото stockasso/Depositphotos

Прекрасна частина життя невдахи

Лідія Юкнавіч говорить про невдах. Вона й себе такою вважає, адже попри те, що нині вона — відома письменниця, Лідія за своє життя встигла побути бездомною, двічі потрапити до в'язниці, лікуватися від алкогольної залежності, двічі кидати коледж, двічі розлучитися.

У її біографії є ще домашнє насильство — тато бив і гвалтував їх з сестрою, тоді як мама тікала у до чарки з алкоголем і не могла захистити дітей. Юкнавіч пригадує ще й смерть своєї доньки при народженні і зізнається, що й досі не навчилась з цим жити.

Її виступ — майже сповідь людини з важкою долею, при цьому дуже обнадійливий.

"Навіть коли ви зазнаєте невдач, ви прекрасні. Адже ще не знаєте, що можете переосмислювати себе постійно. У цьому вся ваша краса", — каже авторка мемуарів "Хронологія води".

Пазли особистості. Що робить вас — вами

Професор Брайян Літтл розповідає про різні типажі людей і навіть наводить дані різниці в частості сексуальних контактів чоловіків і жінок екстравертів та інтровертів.

Аналізуючи особливості різних рис характеру, він підводить до головного — що робить кожного з нас особливим.

Це - "наш персональний проект", у залежності від якого навіть інтроверт (як сам професор) може почати діяти як екстраверт.

Чи впливають технології на любов

Знаменита дослідниця любові Хелен Фішер цього року розповіла на TED про вплив технологій на любов. Зрештою, вона прийшла до висновку, що вони майже ніяк на любов не впливають.

Таку думку вона підкріплює результатами досліджень, які проводила разом з колегами — вони сканували мозок 100 людей, які щойно щасливо закохались, людей, коханням яких знехтували, і людей, закоханих уже протягом довгого часу.

Регулятори усіх процесів, пов'язаних з любов'ю, знаходяться глибоко під корою головного мозку, глибоко під лімбічною системою - там ми відчуваємо та формуємо свої емоції.

"Вони знаходяться у найпримітивніших частинах мозку, пов'язаних з енергією, концентрацією, прагненнями, мотивацією та потягом", - каже Хелен Фішер.

Ці системи у нашому мозку сформувалися більш ніж 4.4 мільйони років тому і не зміняться, незалежно від того, проведете ви пальцем на Тіндері вправо чи вліво.

Захопливий і насичений (у тому числі інформацією) Хелен Фішер, не пропустіть.

Як змінюється довіра і як ми тепер довіряємо

Рейчел Ботсман досліджує феномен довіри. Він змінювався впродовж століть, а зараз людство переживає своєрідний "стрибок довіри", каже Ботсман.

На прикладах різних всесвітніх сервісів як-то Airbnb, BlaBlaCar, Uber вона показує, як зміна довіри впливає на бізнес.

І як, зрештою, люди наважуються на цей "стрибок довіри", переходячи від довіри до інституцій до довіри абсолютно незнайомим людям.

Така різна краса людського тіла

Анжеліка Дасс жила у сім'ї з абсолютно різними відтінками шкіри — від блідорожевого до кольору кориці і кави. Однак прихід в школу вивів її з цієї зони комфорту, коли всі люблять всіх незалежно від кольору шкіри. Анжеліка відчула на собі безліч упереджень.

Зрештою вона взяла фотоапарат і почала знімати людей різного типу шкіри на білому тлі, який потім заповнювала відтінком, який "брала" Photoshop-ом з кінчика носа свого героя. Вона зробила вже 3 000 світлин, які демонструвались як в галереях, так і в публічних місцях.

Аби показати, що людське тіло красиве незалежно від кольору шкіри.

Персональна вірутальна реальність для самих себе

Айзек Лідскі чимало розповідає про своє життя. Як він втратив зір через генетичну хворобу, як знімався у сіткомі і закінчив Гарвард, отримавши ступінь з математики з відзнакою.

Він розповідає про те, як наш мозок трансформує те, що ми бачимо і перетворює реальність у персональну віртуальну реальність. На те, якою вона є, впливає чимало факторів.

Але краще подивитись чудовий виступ Айзека, аніж прочитати короткий виклад.

Як ми приймаємо рішення

Джулія Галеф продовжує тему того, як ми мислимо і приймаємо рішення.

На прикладі справи Дрейфуса вона показує, як мозок людини через певні типові обмеження не може прийняти зважене мислення.

Дослідниця розповідає про два типи мислення - "солдатське" та "розвідника". Між ними дуже багато відмінностей, як впливають на те, як саме ми приймаємо рішення.

Зчитати думки

Маріано Сігман використовує нейронауку, математику і соціальні науки, аби з'ясувати, як інформація проходить чрез наш мозок. І як, зрештою, ми приймаємо рішення. Він використовує науку для того, аби "читати думки".

У своєму виступі Маріано аналізує, чи можемо ми по давніх текстах зрозуміти психічний стан людини. На прикладах з Древньої Греції він показує, що використовуючи наукові алгоритми, можна діагностувати зачатки психічних розладів.

Статистика і люди

Митець Р.Люк Дюбуа використовує дані для створення унікальних проектів міст, країни і самого себе.

У своєму виступі він розповідає про 9 своїх проектів - від карти країни на основі даних з сайтів знайомств, до пістолета, який здійснює холостий постріл щоразу, коли в Новому Орлеані зчиняється стрілянина.

Про життя на Землі

"Планета "Земля" - єдине місце, де є життя 8,7 мільйонів видів істот. Ми вивчали інші планети і шукали на них життя. Може, не так наполегливо шукали, але ми нічого не знайшли", - каже Дейв Брейн.

Захоплива розповідь науковця про умови життя на Землі.

"За 20 років від незнання жодної планети за межами Сонячної системи ми прийшли до знання стількох, що навіть не можемо вирішити, яку з них вивчати першою. Будь-яка інформація важлива. На підставі даних супутника "Кеплер" та інших аналогічних даних ми прийшли до висновку, що з 200 мільярдів зірок в одній лише галактиці Чумацький Шлях в середньому у кожної зірки є щонайменше одна планета. Більш того, існує від 40 мільярдів до 100 мільярдів планет з придатними для життя умовами в одній тільки нашій галактиці", - каже він.

Як проблеми роблять нас винахідливими

Економіст, журналіст та автор кількох книжок Тім Харфорд розповідає чимало історій з реального життя, аби довести: проблеми і незручності роблять нас кмітливішими і винахідливими. Більше того, це підтверджують усілякі дослідження.

Тож не бійтеся труднощів, вони нам во благо.

Книжки як дзеркало життя

Журналіст Джошуа Прагер дуже любить книжки. Настільки, що навіть етапи нашого життя розклав на описи різних авторів.

"Шість років тому, мене осінила думка: якщо життя триває в книгах, то десь повинні бути уривки, присвячені будь-якому віку. Якщо я їх знайду, то зможу зібрати в єдине оповідання", - каже він.

"Коли я почав формувати свій список, мене тут же захопило дослідження безлічі сторінок в пошуках всіх можливих вікових груп. І ось ми проживаємо рік за роком першого століття нашої життя. "Двадцять сім ... - це час раптових одкровень", "шістдесят два ... - непомітного відступу", - каже журналіст і додає, що звісно, такі висновки відносні.

Але все ж, погодьтеся, цікаві.

Зчитати секретну інформацію

Науковець Рікардо Себастіні розповідає про гени та інформацію, яка в них закодована. Згодом її аналіз зможе підбирати персоналізоване лікування і навіть рятувати від раку.

Реклама:

Головне сьогодні