Що з'їсти, аби позбутися запаху часнику з рота – поради науковців
Часник додає пікантності стравам, допомагає у профілактиці застуди й може нормалізувати обмін речовин. Проте більшість людей уникають споживання цього продукту саме через запах, яких він лишає по собі.
![]() |
Більшість людей уникають споживання часнику саме через запах, яких він лишає по собі. Фото Katyjay/Depositphotos |
Позбутися неприємного аромату непросто, саме тому вчені запропропонували власні гіпотези, як подолати одвічну проблему, йдеться на ВВС.
Причиною стійкого аромату є те, що часник містить багато сірчаних сполук, які потрапляють у кров після перетравлення. Звідти вони потрапляють і в ротову порожнину.
Отже, неприємний запах спричинюють не залишки їжі в роті, а хімічні процеси в організмі людини.
[L]Науковиця з Університету Огайо Шеріл Беррінджер доручила своїй аспірантці проект, присвячений ефектам часнику.
Тоді найдієвішими способами подолання небажаного аромату вважали петрушку, цикорій, селеру, м'яту й базилік. Згодом до переліку додалися яблука.
"Дієвість яблук ми виявили випадково", – пояснила Беррінджер.
Під час експерименту учасник з'їв часник, але в аналіз показав невелику кількість молекул часникового запаху. Пригадуючи все спожите за день, студент вказав на яблука.
У вересні минулого року дослідники опублікували працю, де йшлося, що 4 сірчані сполуки часнику, вступають у хімічну реакцію з іншими молекулами – фенолами.
Під час експерименту його учасники жували часник, заїдаючи його іншими продуктами. Після цього вони дихали у спеціальний пристрій, що вирізняв молекули у подиху.
![]() |
Причиною стійкого аромату є те, що часник містить багато сірчаних сполук, які потрапляють у кров після перетравлення. Фото znaj.ua |
Відразу вдалося з'ясувати, що сирі яблука, салат та м'ята були набагато ефективнішими у боротьбі з часником, ніж після теплової обробки.
Як показали експерименти, найбільш ефективною з усіх варіантів виявилася м'ята, оскільки вона містить багато фенольних сполук.
Найменшу кількість фенолів учені виявили в салаті, де їх було навіть менше, ніж у зеленому чаї.