Волонтери: Мінсоцполітики саботує оформлення автівок для АТО

— 28 лютого 2017, 18:01

Через саботаж у Мінсоцполітики волонтерські "швидкі" замість того, щоб рятувати поранених на передовій, місяцями стоять на митницях, очікуючи дозвільних документів.

Волонтери вважають, що Мінсоцполітики саботує оформлення автівок для АТО

Про це під час брифінгу повідомили представники волонтерських організацій, котрі передають допомогу українським військовим та цивільним, що постраждали від російської агресії.

[L]Понад півсотні організацій звернулися з відкритим листом до прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з пропозиціями врегулювання проблеми з завезенням машин для потреб АТО.

"8 із 10 машин, якими евакуювали військових на Світлодарській Дузі – передані в АТО волонтерами. І при критично великому дефіциті техніки на фронті 2-3 місяці займає процедура визнання вантажів "гуманітарними". Чиновники вимагали пояснень та документів, непередбачених законодавством, 2 тижні поспіль не відбувались засідання комісії, потім, коли вантажі для АТО нарешті було визнано, співробітники міністерства соцполітики припустили технічні помилки, через які справа затягнулася ще на кілька тижнів", – розповіла волонтерка громадської організації "Ініціатива Е+" Валентина Варава.

Волонтери скаржаться, що Міністерством соціальної політики досі не розроблено єдиного вичерпного переліку документів для визнання вантажів гуманітарною допомогою.

"На сайті Міністерства опублікований лише рекомендований перелік таких документів, який не є нормативно визначеним та періодично змінюється. Тому, все вирішується в "ручному режимі", і призводить до ухвалення чиновниками міністерства вибіркових та суб’єктивних рішень", – вважає співзасновниця центру допомоги на Фроловській Оксана Сухорукова.

Волонтери скаржаться, що Міністерством соціальної політики досі не розроблено єдиного вичерпного переліку документів для визнання вантажів гуманітарною допомогою

За словами засновника фонду "Повернись живим" Віталія Дейнеги, зараз ситуація із колісною технікою на передовій є досить критичною.

"Від швидкості оформлення дозвільних документів залежить те, як швидко вже проплачені автівки поїдуть на фронт рятувати життя тримати оборону", – пояснив він.

Військові, у свою чергу, зазначають, що кожна 4 машина, офіційно завезена волонтерами в зону АТО, використовується військовими для медичних потреб.

Військові, у свою чергу, зазначають, що кожна 4 машина, офіційно завезена волонтерами в зону АТО, використовується військовими для медичних потреб

Представники волонтерських організацій вимагають вже на найближчому засіданні Кабінету Міністрів затвердити чіткий перелік документів, який має подаватися громадськими організаціями для визнання вантажу гуманітарним, а також встановити термін розгляду цих документів не більше одного тижня.

Також волонтери пропонують створити електронний реєстр гуманітарної допомоги – своєрідне Prozorro, де можна буде подавати документи та відстежувати весь процес ухвалення Міністерством соціальної політики рішень щодо завезення та розподілу гуманітарної допомоги.

Реклама:

Головне сьогодні