Негласні свідки історії: 7 найважливіших прапорів України

Негласні свідки історії: 7 найважливіших прапорів України

Акції протесту, тріумфальні п'єдестали, найкрасивіші та найнебезпечніші місця у світі – де тільки не був український прапор.

З Дня проголошення незалежності і донині, коли в країні тривають воєнні дії, саме жовто-блакитний стяг залишається одним із головних символів найвизначніших досягнень та перемог.

Пропонуємо згадати 7 прапорів з тих пам’ятних дат, які змінили хід становлення сучасної України.

1

Незалежність

Відліком для історії сучасної України безперечно є 24 серпня 1991 року – День проголошення незалежності України. Того дня зранку десятки тисяч людей перед парламентом скандували: "Прапор на Раду!" та "Незалежність!".

Близько 21:00, коли 346 депутатів таки проголосували за доленосне рішення, В'ячеслав Чорновіл з колегами внесли до сесійної зали величезний прапор розміром 8 на 4 метри, яким накрили трибуну.

З того часу цей стяг став символом української державності та зберігається як національна реліквія. Всі ці 26 років він не полишав стіни музею Верховної Ради, але з 2 березня легендарний артефакт можна побачити у проекті Музей новин, який відкриється у "Мистецькому Арсеналі".

2

Космос

Леонід Каденюк – перший і єдиний у незалежній Україні космонавт, який здійснив політ. Сталося це у 1997 році на американському кораблі Columbia.

Його політ тривав 15 діб 16 годин 35 хвилин 1 секунду. За цей час Каденюк провів 10 біологічних експериментів, вивчаючи вплив мікрогравітації на ріст рослин.

У той політ усім членам міжнародного екіпажу дозволили взяти особисті та інші речі вагою не більше 800 грамів. Леонід Каденюк узяв з собою два прапори України, а також фотографії сім’ї, світлини Сергія Корольова та інших видатних українських інженерів, зображення Тараса Шевченка та його "Кобзар", кілька аудіокасет з піснями вітчизняних виконавців.

3

Євробачення

Вперше на сцені Євробачення український прапор тріумфально підняла Руслана. Тоді у 2004 році, повернувшись додому, втомлена та трохи захрипла співачка загорнулася у стяг і заявила: "Ми підкорили Європу щирістю. Україна – найкраща країна!".

До наступної перемоги на міжнародному пісенному конкурсі ми йшли довгих 12 років. І ось у 2016 році Джамала, так само тримаючи в руках жовто-блакитний прапор, сказала: "Я хочу побажати миру та любові всім вам. Справжнього миру та любові. Ласкаво просимо в Україну!". Цей прапор Джа люб’язно надала для виставки присвяченій 20-річчю ТСН.

4

Соборність

Наприкінці 2000-х років до Дня соборності почали відроджувати традицію створення "живих ланцюгів", які символізують єдність українського народу. У Києві зазвичай їх утворюють на мосту Патона, таким чином символічно об'єднуючи правий та лівий береги Дніпра.

Однією із найяскравіших стала акція 2012 року, коли у Києві зібралися понад 1000 людей. Вони розгорнули прапор довжиною понад 30 метрів.

5

Революція гідності

Український прапор вважають одним із головних символів Революції гідності.

Під час першого силового розгону студентів бійці "Беркуту" не просто зривали жовто-блакитні стяги, в яких тоді загорталися протестувальники, а й застосовували вибухові пакети, били людей кийками та чавили ногами.

У подальших зіткненнях представники силових структур продовжували паплюжити українську символіку. Натомість сотні тисяч людей приїжджали до столиці зі своїми прапорами та боролися за виконання своїх вимог.

6

Війна

На війні український прапор набув особливого значення. Він став символом непоборності, оберегом і навіть натхненням для військових.

Саме тому у травні 2014 року нацгвардієць Мирослав Гай разом із товаришем, десантником 95-ї окремої аеромобільної бригади Сергієм Шевчуком, вирішили встановити жовто-блакитний стяг на телевежі на горі Карачун поблизу Слов’янська на висоті понад 100 метрів. Робили вони це без страховки, лише під прикриттям українських кулеметників.

З часом у ході бойових дій цю споруду зруйнували. Але коли Мирослав повернувся у Слов’янськ волонтером, йому вдалося під руїнами знайти 10-сантиметровий клаптик, який залишився від прапора. Він зберігає його, щоб у майбутньому показати дітям та розказати, як творилася історія сучасної України.

7

Спорт

XV літні Паралімпійські ігри в Ріо-де-Жанейро принесли Україні рекордну кількість медалей – 117 нагород. Вперше наша команда посіла третє місце у загальному заліку. Спортсмени встановили у Ріо 109 рекордів у трьох видах спорту: плавання, легка атлетика та пауерліфтинг, серед яких 22 рекорди світу, 32 параолімпійські рекорди і 54 рекорди Європи.

Цього разу в Ріо серед змагання плавців виключно "синьо-жовтою" стала дистанція 200 метрів комплексним стилем. Одразу три українські плавці піднялися на п’єдестал. Всі троє спортсменів – зі Східної України. Вони – дебютанти Паралімпійських ігор. Завдяки успішним виступам Дениса Дуброва, Максима Кріпака та Максима Ванзенка підіймали три синьо-жовті прапори й лунав один гімн для всіх.

Фото 1tv.com.ua, Олег Петрасюк (УНІАН), Віктор Побединський (УНІАН), Олександр Прилепа (УНІАН), із архіву КБ Південне.

Реклама:

Головне сьогодні