Вчені з Берклі пояснили, чому розв’язується шнурівка на взутті

— 13 квітня 2017, 10:18

Група інженерів-механіків із Університету Берклі, що у штаті Каліфорнія, з'ясували, чому шнурки так часто розв'язуються.

Результати їхнього експерименту відобразили у відео та опублікували на сайті наукового центру Берклі.

Науковці вивчали сповільнений запис рухів стопи на біговій доріжці.

При цьому на кросівки бігуна встановили спеціальні датчики, які вимірювали динамічне навантаження, якому піддається шнурівка взуття.

"Ми намагаємося зрозуміти вузли з точки зору механіки. Наприклад, чому ви можете взяти два пасма і з'єднати їх певним чином, і це буде сильним вузлом, але інший спосіб їх з'єднання буде дуже слабким.

[L]Нам вдалося показати, що слабкий вузол завжди буде терпіти невдачі, і сильний вузол зазнає невдачі у певній часовій шкалі, але ми досі не розуміємо, чому існує фундаментальна механічна різниця між цими двома вузлами", – пояснив причину дослідження професор Берклі Олівер О'рейллі.

Виявилося, що шнурки розв'язуються, бо удари ноги під час бігу послаблюють вузол, а сила інерції тягне петлі в різні боки. І це відбувається за лічені секунди.

"З’ясоване на прикладі шнурівок, допоможе краще зрозуміти інші вузлуваті структури, як то ДНК або інші мікроструктури. Це перший крок на шляху до розуміння, чому деякі вузли кращі за інші", – пояснює співавтор дослідження і аспірант в Берклі Крістофер Дейлі-Даймонд.

Реклама:

Головне сьогодні