Анексія Криму, зупинка ЧАЕС, убивство Гонгадзе: 5 головних новин часів незалежності

— 4 квітня 2017, 12:18

30 експертів та 2700 людей з усіх регіонів України обрали по 5 найважливіших новин сучасності – виявилося, вони дуже відрізняються.

Опитування відбулося під час проекту "Музей новин" і тривало 22 дні.

Перше місце у рейтингу експертів посіла анексія Криму 18 березня 2014 року.

На другому місці – 30 листопада 2013 року бійці спецпідрозділу МВС "Беркут" розігнали протестувальників на Майдані.

Замикає топ-3 новина про розстріли на Інститутській та втечу Віктора Януковича до Криму.

Пересічні українці визнали найважливішими новинами дещо інші: проголошення незалежності України, анексія Криму та обрання першого президента.

У п`ятірку також потрапили дві події, які відбулися у 2000 році: зупинка Чорнобильської АЕС (4 місце) та вбивство журналіста Георгія Гонгадзе (5 місце).

Цікаво, що у переліку експертів новина про Гонгадзе посіла лише 9 місце, а Чорнобиль зовсім не потрапив у топ-10.

Новини про перші насильницькі смерті під час Революції гідності та жорстокий розгін протестувальників на Майдані посіли 6-те і 9-те місця у голосуванні українців, і відповідно 7-му та 2-гу позиції в експертному рейтингу.

Важливість перемоги Джамали на Євробаченні (7 місце) та проведення у Києві фіналу чемпіонату Євро-2012 (10 місце) високо оцінили лише відвідувачі виставки.

[L]"Такі відмінності у рейтингах свідчать, що звичайні українці у державі, яка не здобула особливих перемог ні у політиці, ні в економіці, хочуть асоціювати своє життя хоч з якимось успіхом. Для нас цим успіхом в тому числі стали спорт і музика.

Також це доводить, що в українському суспільстві є такий собі банальний націоналізм. Це не стосується теми Бандери, УПА тощо. Він виражається не у політичних програмах чи подіях, а в ось таких неполітичних перемогах. Адже простим людям дуже потрібно відчувати гідність", – прокоментував історик Ярослав Грицак.

Реклама:

Головне сьогодні