Сирія, Ліван, Ірак і Палестина не визнають українських медичних дипломів – Гриневич

— 12 травня 2017, 11:17

Сирія, Ліван, Ірак, Палестина та інші країни частково або повністю припинили визнання українських медичних дипломів.

Сирія, Ліван, Ірак і Палестина не визнають українських медичних дипломів. Фото Lenets_Tatsiana/Depositphotos

Про це заявила міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час наради із в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, повідомляє МОН.

З понад 64 тис іноземців, що навчаються в Україні, майже 40% здобуває освіту саме за медичними спеціальностями. Однак, останнім часом з’являються тривожні сигнали, пов’язані з визнанням українських дипломів закордоном.

У МОН переконані, щоб покращити підготовку іноземних студентів у медичних вишах України, необхідно забезпечити їм доступ до навчання в інтернатурі, змінити вимоги до вступу абітурієнтів з інших країн, а також створити програму розвитку університетських клінік.

[L]"Із Сирії, Лівану, Іраку, Палестини в наші медичні виші традиційно приїздить навчатися багато студентів. Такі рішення пояснюють низьким балом вступників до медичних ВНЗ та відсутністю доступу до інтернатури. Тому нам треба визначити, які зміни зараз потрібні, щоб вирішити ці проблеми та загалом покращити якість надання освітніх послуг в медичних ВНЗ", – сказала Гриневич.

За словами Уляни Супрун, зміни мають починатися з підвищення вимог до вступу іноземних абітурієнтів до університетів – вони не повинні відрізнятися від вимог до українських вступників.

"У країнах Європи, США, Канаді разом з інтернатурою діє також резидентура, під час якої випускники довший час проходять спеціалізацію. Ми плануємо змінити систему післядипломної освіти, включивши до неї резидентуру. І в підсумку ми маємо забезпечити рівний доступ для українських та іноземних студентів як до вступу в університет, так і до всіх рівнів післядипломної освіти, ліцензування лікарів", – зазначила Супрун.

Лілія Гриневич також анонсувала зміну порядку надання ліцензій на навчання іноземних студентів та обов’язкове ЗНО з мови навчання для іноземців.

"Зараз ліцензія видається незалежно від того, чи навчаються іноземні студенти у виші. Однак ми запровадимо ліцензування або з правом підготовки іноземних студентів та визначенням конкретних обсягів такої підготовки, або без нього. Тоді ми зможемо встановити додаткові критерії для ВНЗ – де проживатимуть такі студенти, як їх готуватимуть до певного рівня володіння мовою навчання, в яких умовах загалом проходить навчання тощо", – додала Гриневич.

Стосовно ж мови навчання Лілія Гриневич окремо підкреслила, що з 2018-2019 навчального року МОН запроваджує обов’язкове ЗНО для всіх іноземних студентів.

Після закінчення першого курсу кожен з них повинен буде скласти іспит з мови – української, англійської або російської – і лише у разі позитивного результату зможе далі отримувати освіту в Україні.

Реклама:

Головне сьогодні