Мені лише/аж 21: Студентка з Киргизстану зняла відео про примус до ранніх шлюбів

— 21 липня 2017, 10:51

Відео дівчини із Киргизстану на ім'я Сайкай Жумалієва, де вона танцює з віником на тлі юрти під "Stayin' Alive", підспівуючи в імпровізований мікрофон зі шматка в'яленого м'яса, стало популярним у соцмережах і привернуло увагу до проблеми ранніх шлюбів.

На сайтах Киргизстану ролик публікували з підписами "Келінка танцює як Бейонс" (киргизькою "келін" означає "невістка"), йдеться на Meduza.

Авторка відео, 21-річна Сайкай, вчиться на режисера і викладає танці.

Дівчина розповідає, що відчуває постійний тиск батьків, які просять її швидше вийти заміж.

"Коли мене дістають розпитуваннями про заміжжя, в голові відбувається приблизно те саме, що на відео, – розповідає Жумаліева.

[L]Мені всього 21, але для нашого суспільства мені вже 21. На думку наших людей, мене давно пора видати заміж, інакше рочки через 2 залишуся старою дівою".

За її словами, попри кримінальну відповідальність за крадіжку наречених, існує таке явище як "ел емне дейт" ("що скажуть люди"). Дівчат кваплять заміж, тому що суспільна позиція полягає у тому, що чим раніше дівчина виде заміж – тим краще.

Згідно зі статистикою, 13% киргизьких жінок вийшли заміж до 18 років, в тому числі 0,5% – не досягнувши 15 років.

Більшість шлюбів з неповнолітніми відбуваються насильно – рішення приймають батьки, в деяких випадках дівчину просто крадуть із сім'ї.

За даними громадських організацій, дівчина, вступила в шлюб неповнолітньої, стає особливо вразливою – у неї немає можливості отримати освіту і професію, реалізувати себе і самостійно заробляти гроші.

Я,как девушка,носящее имя представительницы феминизма в эпосе Манас - Кыз Сайкал, хочу сказать следующее. Женщина,ты можешь всё! Запомни,твоё место не где-то там за спиной. Твоё место там,где велит сердце. И если оно велит сворачивать горы,сворачивай! Живи так,как считаешь правильным. Не подгоняй себя в рамки менталитета. Никто не имеет права осуждать, и тем более запрещать жить так,как тебе хочется! Ты заслуживаешь любви и внимания не только в этот восьмой по счёту весенний день, ты заслуживаешь уважения каждый день. Поняла? А теперь с праздником🌸 #WeCanDoIt #8марта #бишкек #кыргызстан #kyrgyzgirl #kyrgyzstan #bishkek

A post shared by Сайкал Жумалиева (@sandrabrave_) on Mar 7, 2017 at 11:21pm PST

Ранні шлюби не реєструються офіційно, а значить, якщо подружжя розлучаться, жінка не зможе зажадати аліментів і розподілу майна.

Правозахисники перераховують кілька наслідків раннього шлюбу: домашнє насильство і доведення до самогубства – найбільш поширені з них.

Також серед молодих дружин висока материнська смертність.

У 2016 році організація UNFPA провела опитування повнолітніх жителів Киргизстану, згідно з результатами якого 23% респондентів визнали, що причина ранніх шлюбів – бажання самих дівчат вийти заміж.

44% опитаних готові віддати своїх неповнолітніх дочок заміж за "хорошу людину", 21% вважають, що "ніколи не рано вийти заміж за багатого чоловіка".

При цьому 80% респондентів знають, що дівчата-підлітки залежні від чоловіка.

Восени 2016 року парламент Киргизстану заборонив релігійні шлюби з неповнолітніми.

До цього поправки до кримінального кодексу кілька разів відхиляли. Відповідно до закону, священнослужителям, батькам і тому, хто одружується з дівчиною, яка не досягнула 17-річного віку, загрожує до 5 років в'язниці.

Також кримінальний кодекс Киргизії передбачає до 10 років позбавлення волі за викрадення особи, яка не досягла 17 років, для вступу в шлюбні відносини.

Незважаючи на більш жорстке законодавство, правоохоронні органи не вважають викрадення і примусовий шлюб серйозним злочином.

"Це просто так називається – "викрадення ". 99% жінок згодні на це. Я теж викрав свою дружину...", – заявив правозахисникам Human Rights Watch один із правоохоронців.

Реклама:

Головне сьогодні