Ринок сучасного мистецтва в Україні. А чи він є?®

PROMOTED — 5 липня 2017, 18:00

22 червня в Києві, в рамках проекту ZALA Gallery, пройшов захід присвячений темі сучасного мистецтва, безпосередньо ринку сучасного мистецтва в Україні, чи є він, хто є його учасниками і які правила гри.

"Проект ZALA існує з 2015 року, основна ідея проекту полягає в тому, щоб дизайн та архітектура в сфері приватного житла в Україні розвивалися на рівні світових стандартів, а дизайнери та архітектори мали можливість просування на міжнародний ринок.
Об'єднання і просування архітекторів України, а також популяризація професії архітектора - стали головною метою проекту."

Проект має три напрями: ZALA architecture, ZALA events та ZALA gallery.

ZALA Gallery - це об'єднання двох мистецтв: архітектурного та образотворчого.
Ідея проекту полягає в тому, щоб знайомити аудиторію архітекторів і дизайнерів з образотворчим мистецтвом.

В цьому році відбувся перший захід, присвячений темі сучасного мистецтва. На цей раз учасниками діалогу стали експерти Андрій Супруненко та Наталія Заболотна.

Наталія Заболотна та Андрій Супруненко

Андрій Супруненко - куратор проекту ZALA gallery, відомий колекціонер і меценат, який посів у 2015 році 4 сходинку в списку "ТОП-30 українських колекціонерів" за версією журналу Forbes.
Завдяки Андрію Супруненко, українські автори змогли представити свої роботи на аукціоні Sotheby's в Нью-Йорку, 2010р.

"Критерієм мистецтва, для мене, є тільки моє особисте сприйняття. Ніяких критеріїв більше у мене немає. І, звичайно ж, з цим художником ми повинні розділяти певні цінності.", - колекціонер про сучасне мистецтво.

Наталія Заболотна - засновник Art Ukraine Foundation, Art Ukraine Gallery і журналу Art Ukraine, екс-керівник "Мистецького Арсеналу".

"Однією з великих проблем в Україні, є відсутність на порядку денному у міністерства культури, якоїсь можливості з дитинства давати знання про сучасне мистецтво. Людині, для того, щоб полюбити мистецтво і почати колекціонувати, потрібно для початку хоча б пару раз побачити його .

Дуже складно дати визначення сучасному мистецтву. В Україні живе 50 тис. художників, вони ж сучасні художники. Всіх їх, наприклад, на виставку не відберуть, туди потрапить людей 10-20.
Критерії відбору теж складно визначити, але через 5 років активного відвідування виставок, спілкування з художниками, твоє око вже саме відсіває непотрібне. ", - говорить Наталія Заболотна.

Спікери заходу, як експерти у сфері сучасного мистецтва, розповіли слухачам про те, як формується ринок сучасного мистецтва, хто є його гравцями і взагалі з чого він складається.

Варто зазначити, що в рамках даного заходу були представлені роботи багатьох знаменитих українських художників, серед яких роботи Анатолія Криволапа, Влади Ралко, Олега Тістола.

Організатори планують проводити ще більш цікаві заходи.
Детальніше на сторінці проекту у фейсбуці: https://www.facebook.com/Zala.kiev.ua

Реклама:

Головне сьогодні