За останні три роки наукова програма НАТО виділила Україні найбільше грошей

— 5 липня 2017, 10:55

З 2014 року Україна з-поміж інших держав отримує найбільше коштів за програмою НАТО "Наука заради миру та безпеки" (SPS).

Про це повідомив заступник Генсекретаря НАТО з питань нових викликів безпеці Соріна Дукару, передає прес-служба МОН.

Фото:Depositphotos

"Серед ключових причин, чому Україна стала одним з головних бенефіціарів – якість наукової еліти України, високий рівень підготовки фахівців, які беруть участь у розробках, – пояснив Дукару. – Але, звісно, не можна відкидати політичну та стратегічну цінність України, яку визнають країни НАТО".

Три роки тому за цією програмою нам почали виділяти вдвічі більше грошей, ніж раніше.

"За ці роки ми започаткували 45 багаторічних програм, 4 спеціалізовані програми навчання та 8 передових семінарів. 280 молодих українських науковців взяли участь у проектах з обміну досвідом, ще 120 таких вчених отримали наші стипендії, щоб розпочати власні дослідження", – додав заступник Генсекретаря.

Наразі у межах цієї співпраці Україна виконує 39 багаторічних проектів, розповів заступник Міністра освіти і науки України Максим Стріха.

Українська сторона отримає за них понад 10млн євро.

Фото:Depositphotos

[L]Пріоритетні напрями спільних наукових проектів України та НАТО – протидія кіберзагрозам, гуманітарне розмінування та розвиток телемедицини.

За словами Дукару, усі спільні проекти не відірвані від реального життя, а мають швидкий практичний результат, корисний для населення України.

Наприклад, нові розробки в гуманітарному розмінуванні допоможуть швидше та безпечніше очистити територію в зоні бойових дій від мін та вибухових пристроїв.

Над одним з таких проектів зараз працюють українські та норвезькі вчені.

Вони розробляють 3D міношукач, аналогів якого немає в світі. Прилад дозволить виявляти під землею пристрої, виготовлені не лише з заліза, а й з пластику, виводитиме їх зображення на екран та порівнюватиме з наявними в базі об’єктами.

Реклама:

Головне сьогодні