Жінку в Індії 5-ий раз облили кислотою. Що таке "кислотне насилля" і чому воно існує

— 6 липня 2017, 11:59

На початку липня мешканці міста Лакхнау в індійському штаті Уттар-Прадеш уп'яте вилили кислоту в обличчя.

Серія зображень для кампанії проти кислотного насильства Александро Паломбо. Фото huffingtonpost.com

35-річну жінку, ім'я якої не називають з етичних міркувань, атакували, доки вона набирала воду у колодязі на подвір'ї закладу для постраждалих від "кислотного тероризму".

Там вона перебувала під наглядом поліції після попередніх нападів, йдеться на ВВС.

Атаки на жінку здійснюються через майнові суперечки, які тривають із 2008 року. Тоді ж було здійнено перший напад на неї. Більше інформації поліція не надає.

Ті самі чоловіки, які напали на неї уперше, здійснили 2 наступні атаки у 2012-му та 2013-му роках, щоб змусити її відкликати позови за понівечення зовнішності.

Александро Паломбо. Фото huffingtonpost.com

У березні 2017 року на жінку знову напали, коли вона їхала у потязі з донькою. У напій, який вона замовила, підлили кислоту.

У квітні двох чоловіків, яких звинувачують у нападах, відпустили під заставу. 2 липня, попри охорону закладу, жінка знову постраждала від атаки кислотою.

[L]У поліції також повідомили, що слідство поки не знайшло складу злочину і в останньому нападі: немає доказів, що кислотою жінку облив якийсь чоловік.

За їхніми словами, порожню ємність від кислоти було виявлено всередині закладу для постраждалих жінок, в туалеті, куди незадовго до цього заходила потерпіла.

Експерти-криміналісти також звернули увагу, що у жінки обпалені тільки обличчя і шия, а сліди кислоти не виявили на одязі, в якому вона була.

Головний міністр штату Йога Адітьянатх також засумнівався у свідченнях жінки.

Зараз вона перебуває у відділенні інтенсивної терапії з хімічними опіками. Її чоловік каже, що вона в тяжкому психологічному стані.

Зґвалтування і напади з кислотою – найпоширеніші злочини проти жінок в Індії, йдеться на Meduza.

Александро Паломбо. Фото huffingtonpost.com

Тільки за офіційними даними в 2015 році в країні було зареєстровано 249 випадків, коли жінок обливали кислотою, а у 2016 вже близько 300.

Активісти кажуть, що в реальності ця цифра як мінімум удвічі більша. Подібні напади також отримали назву "кислотне насильство".

Близько чверті подібних злочинів в Індії відбувається в штаті Уттар-Прадеш – найбільш населеному у країні.

Александро Паломбо. Фото huffingtonpost.com

Міжнародна організація допомоги жертвам кислотних атак Acid Survivors Trust International відзначає, що серед жертв подібних нападів є і чоловіки, проте переважна більшість – жінки.

Найбільш поширені причини атаксексуальні домагання або пропозиції заміжжя, на які жінка відповіла відмовою, а також домашні конфлікти і майнові суперечки.

Наприкінці 2016 року в Індії прийняли поправку до закону про інвалідність – тепер її привласнюють і жертвам кислотних атак, що дає їм можливість отримувати компенсацію і роботу в держустановах.

Александро Паломбо. Фото huffingtonpost.com

У 2013-му в країні була створена некомерційна організація Stop Acid Attacks, яка відстоює права жертв нападів і допомагає їм впоратися з психологічними наслідками того, що сталося.

Одна з активісток організації Лакшмі Агарвал – дівчина, яку в 15 років облив кислотою 32-річний чоловік, чиї залицяння вона не прийняла.

У 2013 році після тривалої судової тяганини вона домоглася посилення правил продажу кислоти – відтоді її можуть продавати тільки після пред'явлення посвідчення особи, а про кожний факт покупки магазин повинен повідомляти в поліцію.

Александро Паломбо. Фото huffingtonpost.com

Подібні напади виділили в окрему категорію злочинів; максимальне покарання за кислотну атаку10 років в'язниці.

У 2014-му Лакшмі стала однією з десяти жінок-лауреаток американської державної нагороди International Women of Courage Award.

Тоді ж вона разом з іншими жертвами кислотних атак знялася в рекламній кампанії індійського модного бренду Rupa, щоб допомогти постраждалим жінкам прийняти свою зовнішність.

Александро Паломбо. Фото huffingtonpost.com

Марку одягу Rupa заснувала дівчина, яка також постраждала від опіків – її обличчя облили кислотою за вказівкою мачухи, коли вона спала.

Рік по тому Лакшмі стала обличчям бренду Viva N Diva.

Вона пояснювала, навіщо вона бере участь в таких зйомках: "Я не відразу змогла показувати своє обличчя людям. Але потім мене бачили інші жертви атак і думали: якщо вона може, то і ми теж".

Реклама:

Головне сьогодні