Як працюють стереотипи: вчені виявили, що "жіночі" урагани cильніші, ніж "чоловічі"

— 6 вересня 2017, 11:01

Синоптики давно дають ураганам та штормам імена людей. Тільки за останні роки на США "нападали" Катріна та Харві.

Традиція називати атмосферні аномалії людськими іменами була започаткована на початку ХХ століття австралійським метеорологом Клементом Раггом, який називав їх іменами парламентарів, які відмовлялися віддати голоси за надання кредитів на метеоінспекцію.

Під час Другої світової війни американські військові синоптики стали називати карибські урагани іменами своїх жінок і тещ, натякаючи на їх буйний характер.

[L]До 1950 року з'явилася перша система в іменах ураганів. Спочатку вибрали фонетичний армійський алфавіт, а в 1953 році вирішили повернутися до жіночих імен, а у 1979 році Всесвітня метеорологічна організація спільно з національною метеослужбою США розширили цей список, включивши також і чоловічі імена.

Це вже загальноприйнята практика, яка нікого не дивує. Вчені навіть пояснюють, що такі назви дозволяють людям краще запам'ятати поради про те, як захистити себе, пише The Independent.

Однак дослідники з Університету штату Іллінойс та штату Арізона виявили дивний взаємозв'язок: урагани з жіночими назвами дійсно сильніші, ніж стихійні лиха з чоловічими іменами.

"Аналіз архівних даних про реальні смертельні наслідки, спричинені ураганами у Сполучених Штатах, свідчить про те, що важкі урагани з жіночими іменами пов'язані з значно вищим рівнем смертності", – пояснили дослідники.

Вони проаналізували дані за понад 60 років і зазначають, що ґендерні стереотипи досі сильні серед синоптиків.

Нагадаємо, що нещодавно ураган Харві зруйнував місто Х'юстон у Техасі та його прилеглі райони. Наразі на Кариби насувається новий ураган, буря 5-го класу, який вже назвали Ірма.

Ураган Ірма вже лютує поблизу Карибів
Реклама:

Головне сьогодні