Учені пояснили давній парадокс – навіщо тиранозаврам передні лапи

— 26 жовтня 2017, 16:21

Двоногі тиранозаври мали передні лапи не просто так – вони могли застосовувати їх у бою, припускають американські дослідники.

Фото neilld/Depositphotos

З одного боку, передні лапи занадто малі (близько метра довжиною) і малорухливі для того, щоб спиратися на них або повноцінно використовувати, йдеться на The Naked Science.

Однак вони були такими масивними, що вочевидь мали потужну силу.

Не маючи змоги пояснити цей парадокс, учені припускали, що передні лапи допомагали тиранозаврам утримуватися під час спарювання.

[L]Або відштовхуючись ними, величезні ящури могли швидко піднятися після того, як полежали.

Популярною також була гіпотеза про те, що тиранозаври тримали передніми кінцівками жертву, поки потужні щелепи розправлялися з нею.

Нову ж версію під час щорічної зустрічі Геологічного товариства Америки (GSA) озвучив дослідник з Гавайського університету Стівен Стенлі.

Стенлі переконаний – оскільки кожна з передніх лап тиранозавра була такою сильною і закінчувалася 10-сантиметровими кігтями, вони могли виконувати "бойову" функцію.

Лапи дозволяли пошматувати противника, завдаючи йому серйозних поранень.

На таку можливість вказує і геометрія конусоподібних і гострих кігтів, схожих на "ударні" кігті ведмедя, ніж на кігті орла, призначені для захоплення.

Далеко не всі фахівці Геологічного товариства Америки погодилися із гіпотезою Стенлі.

Томас Хольц із Мерілендського університету в Коледж-Парку зауважив, що у дорослих тиранозаврів передні лапи навряд чи могли служити зброєю тому, що не діставали навіть до переднього краю його щелеп.

Реклама:

Головне сьогодні