Фундація Джоан Роулінг допоможе Україні реформувати дитячі інтернати

— 31 жовтня 2017, 13:54

Фундація Джоан Роулінг Lumos надасть технічну, експертну та методичну допомогу у реалізації пілотного проекту деінституціалізації (реформування інтернатів) на Житомирщині.

Фундація Джоан Роулінг допоможе Україні реформувати дитячі інтернати

Відповідний меморандум у вівторок, 31 жовтня, підписали представники Lumos, Уповноважений президента України з прав дитини та Житомирська ОДА.

Фундація Lumos, заснована Джоан Роулінг для сприяння припинення інституціалізації дітей по всьому світу.

До цього Фундація працювала з Болгарією та Молдовою, де нині вже майже повністю зникли інтернати.

[L]Тепер Lumos допоможе Україні з реформою деінституціалізації – реформування інтернатів, в яких живуть діти з неблагополучних сімей (майже 90% з усіх дітей в інституціях) та сироти (менше 10% з кількості усіх дітей в інституціях).

У Житомирській області розпочинається пілотий проект деінституціалізації.

Координуватиме пілотний проект Національний офіс з реформи деінституціалізації при Уповноваженому президента України з прав дитини, що створений за підтримки канадського проекту EDGE.

Нагадаємо, 9 серпня Кабінет Міністрів затвердив Національну стратегію реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки та План заходів з реалізації її першого етапу.

За даними Уповноваженого президента України з прав дитини Миколи Кулеби, в Україні в інтернатах зараз перебуває 1,5% дітей країни.

Згідно з Національною стратегією, вже у 2026 році дітей в інституціях має бути менше 0,5%.

А ті, що з різних причин усе ж залишатимуться в інституціях, а не в сім'ях, мешкатимуть в невеликих закладах з умовами, що є максимально наближеними до сімейних – до 15 осіб в одному закладі.

У кожній громаді з'являться доступні та якісні послуги для сімей з дітьми. Існуватиме ринок цих якісних послуг, не менше 50% з них надаватимуть фахові громадські організації.

Відповідно до плану заходів з реалізації її І етапу, міністерства спільно з громадськими організаціями, місцевою владою та експертами мають:

  • розробити та ухвалити нормативно-правові акти, організувати методичне забезпечення, необхідне для впровадження реформи системи інституційного догляду та виховання дітей;
  • проаналізувати існуючу мережу закладів інституційного догляду дітей, оцінити забезпечення прав дітей в кожному регіоні та затвердити регіональні плани реформування системи інституційного догляду та виховання дітей;
  • сформувати та навчити регіональні команди з впровадження вищезазначеної стратегії;
  • розробити навчальні програми для підготовки, перепідготовки фахівців, зокрема тих, які працюють із дітьми з інвалідністю;
  • розробити критерії моніторингу процесу реформування системи інституційного догляду та виховання дітей;
  • залучити інвестиції для впровадження реформи системи інституційного догляду та виховання дітей.
Реклама:

Головне сьогодні