17-річний школяр з Пакистану пояснив загадку "електричних сот"

— 6 жовтня 2017, 13:08

Пакистанський старшокласник Мухаммед Шахір Ніазі знайшов відповідь на давнє питання електродинаміки щодо механізму формування "електричних сот".

Мухаммед Шахір Ніазі. Фото tribune.com.pk

Два електроди, один плаский, інший довгий і тонкий, можуть утворити "електричні соти", якщо розлити по поверхні плаского олію, йдеться на The Nacked Science.

На поверхні рідини від струму утвориться структура, що нагадує бджолині соти. Іспанський фізик Альберто Ізкердо порівняв це явище із "заблукалою блискавкою".

Інші науковці називають його "rose window instability", оскільки ця електродинамічна система нагадує візерунок рози – великого круглого вікна, розчленованого у вигляді зірки або квітки, що розпустилася із симетрично розташованими пелюстками.

"Електричні соти". Фото personal.us.es

Феномен "електричних сот" був відомий задовго до того, як пакистанський старшокласник Мухаммед Шахир Ніазі вперше побачив його.

У 2016 році він відвідав на міжнародний турнір молодих фізиків, де повторив досвід з олією та електродами. Там у нього виникла ідея сфотографувати поверхню масла тепловізійною камерою, щоб з'ясувати, як змінюється енергія системи.

[L]Ніаз зробив кілька знімків за, яким користуються, щоб візуалізувати невидимі оку потоки тепла в рідинах.

Потім юний фізик зняв дослід тепловізійною камерою і показав, як розподіл заряду в рідині підвищує внутрішню енергію системи.

На завершення експерименту Ніазі показав, що під час відсутності зарядів іонізації структура "сот" не утворюється, а отже, саме міграцією іонів по поверхні рідини пояснюється їхнє формування.

Результати роботи Ніазі опублікував журнал Royal Society Open Science. Хлопець має намір продовжувати дослідження і мріє про Нобелівську премію.

Реклама:

Головне сьогодні