На вашій кухонній губці може бути більше бактерій, ніж на сидінні унітазу

— 5 листопада 2017, 10:30

Після результатів цього дослідження ви уже не зможете дивитися на свою кухонну губку так, як раніше.

Декілька наукових інститутів Німеччини спільно перевірили кухонні губки на здатність накопичувати і поширювати бактерії, навіть патогени.

Фото:ia__64/Depositphotos

Про це пише Popular Science.

За словами одного з авторів дослідження Маркуса Егерта з Університету Фуртванген, науковці зібрали губки з приватних домашніх господарств з німецького регіону Віллінген-Швенінген і проаналізували ДНК та РНК мікробів.

"Ми виявили 362 різних види бактерій на 14 досліджуваних губках, – розповів Маркус. – На місцевому рівні щільність бактерій досягла 54 мільярдів на квадратний сантиметр губки, це дорівнює щільності мікробів сидіння унітазу".

Дослідження показує, що 5 з 10 найпоширеніших видів бактерій, знайдених на губках, класифікують потенційними збудниками.

Це означає, що вони можуть викликати інфекції у людей, особливо у тих, хто має слабку імунну систему: осіб літнього віку, хворих і дітей.

Миття губки не надто покращить ситуацію.

Дослідження показало, що губки, які регулярно дезінфікують, мають великі пропорції двох бактерій, близьких до патогенних: Chryseobacterium hominis і Moraxella osloensis.

Фото:simply/Depositphotos

"Ми припускаємо, що типова очистка губки не вбиває всі мікроби всередині, – каже Егерт. Одні види мікробів при чисті гинуть, але інші – стійкіші. Вони знову розмножуються і ростуть швидше, ніж раніше".

Бактерії схильні розмножуватись при дезінфекції. Дослідження також показує: чим частіше ми очищуємо губку, тим гірше.

Тепер науковці хочуть вивчити фактичну патогенність губки для кухні і вивчення різних методів її очистки і їхніх ефектів.

Експерт рекомендує змінювати губку щотижня, особливо якщо ви живете чи працюєте у чутливих до гігієни місцях: кафе чи лікарні.

Те ж стосується випадків, коли ви хворієте чи у домі є літні люди.

[L]Якщо вам шкода викинути губку, використовуйте її у менш чутливих місцях: роботі в саду, наприклад.

"Не бійтесь своєї губки, але знайте, що він має мільярди потенційно патогенних мікробів", – додає один з авторів дослідження.

Реклама:

Головне сьогодні