Бачите зигзаги на зображенні? Оптична ілюзія показує, у кого "хвиляста сліпота"

— 13 грудня 2017, 15:25

Психолог Університету Чукьо у Японії Кошке Такагаші виявив, що за певних обставин мозок людини переживає "хвилясту сліпоту" та автоматично замінює хвилеподібні зображення на гострокуті зигзаги.

Фото popsugar-assets.com

Щоб пояснити цей феномен, Такагаші створив оптичну ілюзію, яка, на перший погляд, містить пари хвилястих ліній та зигзагів на білому, сірому то чорному фоні, йдеться на The Telegraph.

Якщо ж придивитися уважніше – усі лінії на зображенні насправді хвилясті. На зображенні взагалі немає гострих кутів.

[L]Коли людина бачить кутоподібні зигзаги – працює особливість мозку, який "додає" гострих піків цим геометричним фігурам.

Саме це явище Кошке Такагаші назвав "хвилястою сліпотою". За словами науковця, вона виникає тоді, коли на перетини світлих і темних кольорів тла припадають піки хвилястих зображень.

Цей ефект виникає, тому що мозок коли "бачить" різкі переходи кольорів помилково асоціює їх із гострою формою зображеного.

"Цей експеримент показав, що наш мозок можливо еволюційно адаптувався визначати гострі кути більш ефективно, ніж хвилеподібні форми. Ми оточені різними предметами, які набагато частіше мають саме кути. Оскільки цей візуальний феномен не шкодить нам у повсякденному житті, його досі ніхто особливо й не помічав", – розповів Такагаші.

Раніше у мережі поширилася оптична ілюзія зображення кросівок. Користувачі ніяк не могли домовитися, якого вони кольорусірого із бірюзовими шнурівками чи рожевуватого із білими?

Оптична ілюзія Такагаші. Фото core77.com

Але і це була далеко не перша суперечка щодо ілюзії кольору – професор Акійоші Кітаока раніше публікував світлину полуничного тістечка.

Усі одразу помітили, що на фото зображена полуниця, яка здається, звичного червоного кольору. Але насправді на знімку немає жодного червоного пікселя.

Світлина з полуницею продовжила історію сукні, яка викликала пристрасні суперечки в соцмережах.

Одним вона здавалася золотого кольору із білими смужками, а іншим – чорно-синього.

В основу таких оптичних ілюзій покладена та сама властивість – константність сприйняття кольору.

Константність – властивість зорового образу залишатися незмінним при зміні умов сприйняття. Зокрема, це стосується характеристик кольору, коли змінюється рівень освітленості.

Реклама:

Головне сьогодні