Китайські науковці уперше клонували мавп за технікою "овечки Доллі". ВІДЕО

— 25 січня 2018, 12:42

Учені із Шанхаю поділилися приголомшливою новиною – їм вдалося виростити двох клонів тої самої довгохвостої яванської макаки.

Для клонування науковці використовували ту ж методику, яку застосовували у 1996 році під час "роздвоєння" відомої овечки Доллі, йдеться на CNN.

Клоновані мавпи Чжун Чжун і Хуа Хуа народилися кілька тижнів тому. Їхні імена походять від слова "чжунхуа", що означає "нація Китаю" або "люди".

Чжун Чжун і Хуа Хуа. Фото gannett-cdn.com

Першою ж клонованою твариною стала вівця Доллі, яку буквально "зібрали" від трьох матерів – яйцеклітини однієї вівці, генетичного матеріалу іншої, а третя – виносила Доллі. Її клонували в Інституті Рослінга в Единбурзі.

У 1999 році вчені також робили спробу клонувати мавп, створивши резус-примата Тетру.

Тоді науковці застосували "спрощений метод клонування", який дає обмежену кількість потомства. У випадку Тетри, науковці просто розділили надвоє ембріон, що схоже на процес, який природньо відбувається, коли в утробі матері розвиваються близнюки.

Поява Доллі й Тетри відкрила нову епоху у генетиці – у науковців з'явилася можливість створювати "чисті" породи тварин з абсолютно ідентичною ДНК.

Фото gannett-cdn.com

Спершу дослідники переймалися тим, що клонування саме по собі прискорюватиме старіння організму. Перш ніж взятися за Чжун Чжун і Хуа Хуа, науковцям все-таки вдалося покращити успішність результатів клонування до 70-80%.

Тепер фахівці Центру вивчення приматів при Інституті нейрофізіології КАН у Шанхаї (Китай), яким вдалося клонувати макак за принципом "вівці Доллі", переконують, що зможуть вирощувати приматів з абсолютно ідентичним набором генів.

Це успіх тому, що клонованих тварин використовуватимуть, щоб досліджувати суть багатьох генетичних хвороб, знаходити нові методи боротьби з раком та розладами імунітету.

Обидві мавпи Чжун Чжун і Хуа Хуа зараз не мають проблем зі здоров'ям, вони ростуть і розвиваються так само, як тварини, народжені природнім шляхом.

[L]Попередній аналіз китайських дослідників показав, що успішність процедура клонування показує в одному випадку із трьох, якщо науковці попередньо підготують клітини-донори ДНК.

Проте не всі колеги китайських науковців пораділи за їхній успіх.

Професор Інституту Френсіса Кріка (Лондон) Робін Лоуелл-Бедж вважає техніку, яку використовували для клонування макак, "дуже неефективною і небезпечною процедурою", йдеться на BBC.

"Робота в цьому напрямку не є стартовим майданчиком для створення методів клонування людей", – сказав Лоуелл-Бедж.

Професор Кентського університету (США) Даррен Гріффін підкреслив, що такий підхід може бути корисний для вивчення людських захворювань, однак необхідно зважати на етичні проблеми. які він порушує.

Реклама:

Головне сьогодні