На фінансування науки у 2018 році передбачили 6 мільярдів гривень – МОН

— 4 січня 2018, 11:50

­У 2018 році на фінансування науки в Україні виділили 6 мільярдів гривень.

Про це повідомляє пресс-служба Міністерства освіти та науки.

Фото Дмитра Ларіна, УП

Цьогоріч фінансування науки збільшилося на понад 30% порівняно з минулим роком: з 4,7 млрд гривень до 6,1млрд гривень.

Найсуттєвіше зросло фінансування Національної академії наук – понад 38%.

На науку в університетах виділили значно менше – 12,3%.

"У 2017 році ми змогли вийти з драматичного зниження фінансування на науку, яке досягло мінімуму в 2016 році і становило 0,16% ВВП з держбюджету. Зараз ми спромоглися дещо вирівняти ситуацію. Сьогодні основне фінансування на науку йде в Національну академію наук, яка абсолютно незалежна від МОН і розпоряджається своїм бюджетом самостійно", – розповіла міністр освіти та науки Лілія Гриневич.

Водночас вона поскаржилася на те, що міністерству на науку виділяють набагато менше коштів, ніж Національній Академії Наук.

Для збільшення натисніть на зображення

За її словами, у 2017 році у розпорядженні НАН було 2млрд 719млн гривень, а фінансування на університетську науку, яким розпоряджається МОН, становило 621,5млн гривень.

"При цьому частина цих коштів йде на конкурсне фінансування наукових проектів, яке можуть також вигравати інститути НАН. Таким чином, університетська наука, за яку відповідальне МОН, отримує лише 10% від загального обсягу фінансів на науку", – сказала міністр.

Також міністерство розповіло, що у бюджеті 2018 року запровадили "важливу новацію" – для НАН відкрито нову програму "Підтримка розвитку пріоритетних напрямків досліджень".

На фінансування програми заклали 500млн гривень.

[L]"Ми запропонували систему атестації для наукових установ, і ті, хто досягне високого рівня, отримають додаткове наукове фінансування. Ми хочемо запровадити подібну програму й для університетської науки. Протягом 2018 року ми здійснюватимемо відповідну підготовчу роботу", – додала Гриневич.

Нагадаємо, що новий порядок державної атестації наукових установ Кабмін затвердив у липні 2017 року. Він передбачає, що результати діяльності наукових установ оцінюють не Міністерства та Президії академій наук, а незалежні експертні групи.

Якщо виявиться, що установа працює неефективно, її повинні будуть реорганізувати чи ліквідувати, і навпаки – у разі позитивної оцінки підтримка збільшуватиметься.

Реклама:

Головне сьогодні