Заможні люди приймають гірші рішення щодо стосунків з близькими і колегами – дослідження

— 4 січня 2018, 13:50

Заможні люди мають більше ресурсів. Тому цілком логічно припустити, що вони ухвалюють розумніші рішення щодо грошей.

Але нещодавнє дослідження показало, що незаможні люди можуть приймати мудріші рішення щодо стосунків з друзями, рідними і колегами, ніж ті, у яких багато грошей.

Фото: DimaBaranow/Depositphotos

Дослідження, опубліковане у Proceedings of the Royal Society B перевірило цей зв’язок у двох експериментах, пише TIME.

Вчені провели онлайн-опитування 2145 людей із США і особисті інтерв’ю з майже 300 учасниками.

Обидві групи включали людей з різним економічним достатком: від безробітних бідних до осі середнього класу і ще заможніших.

Учасників дослідження попросили розповісти про нещодавній життєвий досвід, або розглянути гіпотетичні ситуації, які включали друзів чи колег.

Люди також відповідали на питання, розроблені спеціально для того, щоб визначити, наскільки вони залучені у 5 аспектів життя, які дослідники називають "мудрим стилем міркування".

Учасники з "мудрим стилем міркування" усвідомлюють межі їхнього власного знання (цей термін відомий як "інтелектуальна чесність"), усвідомлюють, що світ постійно рухається і що ситуації можуть розгортатися по-різному.

Вони також дивляться на речі "зором стороннього спостерігача". Усвідомлюють, що є інша точка зору, відмінна від їхньої і шукають способи компромісу і вирішення конфлікту.

Вчені виявили, що люди вищого класу "послідовно пов'язані з нижчими рівнями мудрих міркувань".

Результат був таким же у різних регіонах США і виявлявся незалежно від рівня інтелекту, віку, статі, відкритості до нового і врахуванні емоцій інших.

Дослідження припускає, що вищий соціальний статус "тягне людей донизу", підриваючи їхню здатність мислити мудро.

Фото: ArturVerkhovetskiy/Depositphotos

"Багаті можуть мати можливості, які забезпечать основу для вищої освіти та потенціал для багатства, але вони можуть мати менше можливостей, які вчать – і змушують їх – приймати мудрі рішення щодо міжособистісних конфліктів", – пояснює провідний автор дослідження, професор психології Університету Ватерлоо Ігор Гроссман.

Інше дослідження припускає, що багатші люди більш нарцистичні і отримують більше щастя від власних досягнень, ніж від стосунків з іншими.

Це також може стати причиною менш мудрих рішень щодо конфліктів з іншими.

Здатність людини добре ставитися до інших також залежить від статусу людей поруч з ними.

Заможна людина у "нижчій позиції" – перед своїм босом, наприклад – може бути такою ж мудрою, як людина з нижчого класу, каже Гроссман.

Дослідження, яке провели науковці, показує, що класова різниця впливає на здатність людини вирішувати конфлікти з іншими людьми.

Але це не обов’язково впливає на фінанси, кар’єру і інші аспекти життя.

За словами професора, "мудрість" не обов’язково впливає на те, чому людина багата чи бідна.

Дослідження пропонує людям, які хочуть ухвалювати мудріші рішення, прагнути до більш незалежного мислення.

"Погляньте на це з перспективи "третьої" людини, збоку. Розуміння того, що ситуації можуть з часом змінюватися, і важливість співпраці підтримуватимуть довготермінові стосунки", – додає професор.

Реклама:

Головне сьогодні